Sprintploeg in dezelfde samenstelling als in 2019 en dus met bekende namen naar WK

14 februari 2020

Cor Vos

Bondscoach Hugo Haak van de sprintploeg in het baanwielrennen heeft Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland geselecteerd voor de teamsprint bij de WK baanwielrennen eind deze maand in Berlijn. De teamsprinters verdedigen de wereldtitel op dit onderdeel van de WK's van 2018 en 2019.


De teamsprinters hielden een selectiewedstrijd in het Zwitserse Grenchen. Op basis daarvan selecteerde Haak hetzelfde 4-tal dat vorig jaar de wereldtitel had veroverd in het Poolse Pruszkow. "We reizen af naar het WK in volle sterkte op alle onderdelen", zei Haak. "Het WK zal voor ons een laatste graadmeter zijn hoe we ervoor staan richting Tokio."

Wie rijdt waar
Lavreysen, de wereldkampioen op de sprint, Hoogland en Büchli, de wereldkampioen op de keirin, gaan alle 3 van start op de sprint en de keirin. Nederland heeft op beide disciplines 4 startplaatsen omdat het de regerend wereldkampioen en Europees kampioen is. Sam Ligtlee start nog op de sprint en Theo Bos op de keirin. Deze 2 baanwielrenners gaan ook van start op de 1 kilometer tijdrit.

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen komen uit op de sprint en de keirin. Kyra Lamberink en Steffie van der Peet starten op de teamsprint en de 500 meter tijdrit. Bondscoach Adriaan Helmantel van de duuronderdelen heeft Kirsten Wild voor 4 onderdelen geselecteerd. Wild start op de scratch, de puntenkoers, het omnium en de koppelkoers met Amy Pieters. Op de 2 laatstgenoemde onderdelen verdedigt Wild haar wereldtitel.

En verder?
Jan-Willem van Schip verdedigt zijn wereldtitel op de puntenkoers niet. "Van Schip zal zich vol richten op het omnium en de koppelkoers. Nederlands kampioen Roy Eefting zal de puntenkoers rijden", laat Helmantel weten. Van Schip rijdt de koppelkoers met Yoeri Havik.

"Na een 2e plek op de EK vorig jaar en winst tijdens de laatste wereldbeker in Milton gaan we nu ook vol voor een topresultaat en om kwalificatie voor de Spelen veilig te stellen", ging de bondscoach over zijn ambitie.