Stem! Wanneer begint voor jou het wielerjaar 2019? (poll)

14 januari 2019

ANP

Officieel is het wielerjaar 2019 al even begonnen, met de Australische nationale kampioenschappen. Maar vannacht start met de Tour Down Under de 1e World Tour-wedstrijd van het jaar. Maar is deze wedstrijd ook voor jou gevoel de opener van het wielerseizoen?


Want is niet gewoon de Omloop het Nieuwsblad (pas 2 maart) de opener van het wielerseizoen, met de 1e wedstrijd in België? Of de Trofeo Ses Salines (31 januari), de 1e wedstrijd in Europa? Stem hier!

Wat is de opener van het wielerjaar 2019?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Tour Down Under
De 1e World Tour-wedstrijd van het jaar. De Tour Down Under is een 6-daagse rittenkoers door Australië. Met temperaturen van boven de 30 graden kunnen de renners hier alvast in het zonnetje fietsen, terwijl in Europa het nog even wachten is op de zon. Veel renners houden ervan om in de Tour Down Under het seizoen te openen. Onder andere Peter Sagan, Wout Poels, Richie Porte en Robert Gesink beginnen hun seizoen in Australië.

Trofeo Ses Salines
De Spaanse wedstrijd, die onderdeel uitmaakt van de Challenge Mallorca, is de 1e profwedstrijd van het jaar op Europese bodem. De afgelopen 3 jaar won steeds een Duitse renner deze wedstrijd voor sprinters: in 2016 en 2017 won André Greipel en vorig seizoen wist John Degenkolb hier te winnen. Deze wedstrijd wordt door sommigen als seizoensopener gezien omdat het de 1e wedstrijd is in Europa.

Omloop het Nieuwsblad
België is hét wielerland van de wereld. Daar leeft de sport het meest, kijk maar naar wedstrijden als Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Niet heel gek dus dat de 1e wedstrijd van het seizoen op Belgische bodem vaak wordt gezien als opener van het wielerjaar. Omloop het Nieuwsblad is traditioneel de opener van het Vlaamse voorjaar. Michael Valgren won vorig jaar 'De Omloop', terwijl Greg van Avermaet in 2016 en 2017 de sterkste was in België.

Parijs-Nice
Parijs-Nice is de 1e grote rittenkoers in Europa. 'De Koers naar de Zon' wordt ook wel -samen met de Dauphiné- gezien als de 'mini-Tour de France'. De Franse wedstrijd duurt 8 dagen en er staan al heel veel grote namen op de erelijst: Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Eddy Merckx, Sean Kelly, Miguel Indurain, Michael Boogerd, Alberto Contador, Bradley Wiggins én Geraint Thomas, de huidige Tour-winnaar.

Milaan-San Remo
Het 1e wielermonument van het seizoen is Milaan-San Remo, de langste klassieker van het jaar. Bijna 300 kilometer door Italië over vooral vlakke wegen, met in de slotfase nog de beklimming van zowel de Cipressa als de Poggio. 2 lastige hellingen, maar vaak niet genoeg om een groepssprint te voorkomen. Vaak wint dan ook een sterke sprinter in San Remo, al was het vorig jaar de Italiaanse held Vincenzo Nibali die naar de overwinning soleerde.

Giro d'Italia
Zo nu en dan wordt de Giro d'Italia gezien als start van het wielerseizoen. Dat is dan vooral bij de kijkers waar vooral de grote rondes van belang zijn. De Giro is de 1e van de 3 grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) en kan als opener van het 'grote rondeseizoen' worden gezien. Tom Dumoulin won in 2017 als 1e Nederlander ooit de Giro. In 2018 werd hij 2e.

Sjors Tanis
Schrijft graag over wielrennen, voetbal en darts. Maar kan ook leven met een potje tennis of een schaatswedstrijd!