Superieure Nibali wint Alpenrit in Tour (video)

18 juli 2014

Superieure Nibali wint Alpenrit in Tour (video)

CHAMROUSSE - Vincenzo Nibali heeft vrijdag de 13e etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Het was de 1e van 2 Alpenritten met aankomst in skioord Chamrousse. De Italiaan van Astana verstevigde met zijn 3e ritzege zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Op zo'n 10 seconden van Nibali finishte de Pool Rafal Majka als 2e, net voor de Tsjech Leopold König. Beste Nederlander was Laurens ten Dam: 8e op iets meer dan 1,5 minuut.

Mollema
Bauke Mollema moest meer dan 2 minuten toegeven op Nibali die in de slotfase naar Majka en König was toegereden. Grote verliezer van de dag was Richie Porte. De Australiër verloor bijna 9 minuten en viel helemaal weg uit de top van het klassement waarin hij donderdag nog de nummer 2 was. Daardoor schoof Mollema alsnog een plaatsje op in het klassement. De kopman van Belkin is nu 7e.

​Problemen
Nibali kwam geen moment in de problemen op de lange slotklim waar de eenzame koploper Alessandro De Marchi al snel werd ingelopen. Hoewel hij voorin slechts werd bijgestaan door de Est Tanel Kangert - de Deen Jakob Fuglsang raakte door een val achterop - bleef de Italiaan kalm. Ook toen Alejandro Valverde een poging deed weg te rijden. Nibali volgde makkelijk en liet vervolgens de Spanjaard gewoon achter.

Klassement
In het klassement heeft Nibali al 3.37 voorsprong op naaste belager Valverde waarmee de Tour spanning lijkt te gaan ontberen. De Fransman Romain Bardet, drager van de jongerentrui, volgt op 4.24. Mollema heeft 6.17 achterstand. Ten Dam steeg naar de 12e plaats.

Zaterdag volgt een rit van Grenoble naar Risoul met 3 zware beklimmingen.

Bekijk hieronder de beelden van de finish. Bron: NOS.