Sven Nys morrend ten onder op Koppenberg

1 november 2014

Sven Nys morrend ten onder op Koppenberg

OUDENAARDE/KOPPENBERG – Een half uur na de bewogen spurt om de zege in de Koppenbergcross liep Sven Nys nog altijd morrend rond in de aankomstzone. “Ik heb vandaag een uur voor niks gekoerst”, klonk het bitter. De koning van het Vlaamse veldrijden probeerde nog wel om winnaar Wout van Aert oprecht te feliciteren met diens opzienbarende overwinning, maar van harte ging het niet.

Het komt zelden voor dat Nys zo narrig blijft terugkijken op een nederlaag. Op de Koppenberg ontkwam hij er niet aan. Jan Denuwelaere, een ploeggenoot van Van Aert, was de gebeten hond. Die reed als (bijna) gedubbelde renner vlak voor Van Aert en Nys toen de twee zich opmaakten voor de alles beslissende eindspurt van de onvervalste cycocross-klassieker. Denuwelaere wist van geen wijken of wist niet waar hij zo snel nog heen moest bij het opdraaien van de laatste rechte lijn.

Van Aert en Nys glipten buitenom voorbij de Vlaming. Van Aert zette aan en Nys voelde enkele tellen later dat hij geklopt was. Vervolgens richtte hij al zijn gifpijlen op Denuwelaere. Met boze armgebaren en met venijnige woorden. Denuwelaere, die nota bene een jaar geleden op de Koppenberg zijn afscheid aankondigde, had hem zijn droomzege afgepakt. Met een tiende zege op de Koppenberg had Nys zich nog nadrukkelijker in de geschiedenisboeken willen rijden. “Omdat ik eerst om Denuwelaere heen moest, heb ik nooit de kans gekregen om te sprinten”, bitste Nys. “Hij wist toch dat wij er aan kwamen.”

Ook voor winnaar Wout van Aert was een het vervelende ontknoping van een fantastisch gereden wedstrijd. Een deel van het publiek joelde toen hij het podium besteeg. “Die mensen denken dat ik mede schuldig ben om wij ploegmaats zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Voor mij betekent dit ook dat de glans van de overwinning is gehaald. Ik had Nys liever geklopt in een zuivere sprint.”

Alle kans dat dat was gebeurd. Want hoezeer Nys ook aanstipte dat hij een perfecte race had gereden en klaar was voor de winnende jump, ging de oude meester voorbij aan het feit dat de pas 20-jarige Van Aert ook in de laatste ronde frisser en explosiever oogde dan hij.

Van Aert is de beloftenwereldkampioen van dit moment. Met generatiegenoot Mathieu van der Poel vocht hij menig verbeten duel uit. Poeleke was er niet bij op de Koppenberg. Hij spaart zijn krachten voor de superprestigeveldrit in Zonnehoven van zondag.

Nederlands kampioen Lars van der Haar eindigde als zesde. Na een flitsende start, kwam hij er al snel achter dat de vorm niet goed genoeg was om de lakens uit te delen op de Koppenberg. “Op het moment dat Kevin Pauwels aanviel, kreeg ik ook nog eens technische problemen”, verzuchtte Van der Haar. Daarmee was alle hoop op een podiumplaats verkeken.

In de slotronde ging de strijd om de zege nog tussen Pauwels, Van Aert en Nys. Op een van de eerste weideklimmen ging Nys vol aan. Van Aert kon hem volgen en na een vlotte afdaling draaide hij als eerste de finishstraat in.

Voor Denuwelaere werd na afloop bestraft voor zijn rol in de ontknoping van de wedstrijd. Hij werd gediskwalificeerd en kreeg hij een dubbele boete van in totaal 200 Zwitserse franken voor het niet tijdig uit koers gaan en ongeoorloofde hulp aan een ploeggenoot.