Tom Dumoulin blikt terug op rotjaar: ‘Het was enorm veeleisend’

21 september 2019

Cor Vos

Wielrenner Tom Dumoulin begint zich langzaam weer atleet te voelen. De Limburger meldt dat op Twitter in een update over zijn fysieke staat.


"Ik doe fysio-oefeningen, ik zwem best vaak en sinds een paar weken zit ik ook weer op de fiets", schrijft de renner die bij een val in de Ronde van Italië in mei een knieblessure opliep die veel ernstiger was dan aanvankelijk gedacht.

In de tussentijd werd bekend dat hij de overstap maakt van Team Sunweb naar Jumbo-Visma. "Ik heb hopelijk nog 5 tot 6, en misschien wel meer, goede jaren in mijn benen." De 28-jarige TD blesseerde zich al in de 4e etappe van de Giro, waarin hij als een van de favorieten was gestart.

Vlammen
Om nog in vorm te raken voor de Tour de France reed hij in juni in het Critérium du Dauphiné, maar daar bleek hij verre van fit. Sunweb meldde niet veel later dat er een 'lichte ingreep' had plaatsgevonden waarbij een stukje grind uit zijn linkerknie was verwijderd. Eind juli volgde een nieuwe operatie, bevestigt Dumoulin nu.

De winnaar van de Giro in 2017 is na 1 jaar vol tegenslagen klaar om in 2020 sterker terug te keren. "Het afgelopen jaar was heel veeleisend, zowel fysiek en mentaal, maar aan de andere kant was het ook een mind opening. Het missen van competitie doet me nog meer waarderen wat ik had en wat ik wil in de komende jaren."

En dus is hij meer strijdbaar dan ooit. "Ik wil teruggaan om alles te geven om de beste versie van mezelf te zijn op de fiets, om wedstrijden te winnen en om te proberen weer een grote ronde te winnen."