Tom Dumoulin mag weg bij Sunweb, gaat-ie naar Jumbo-Visma?

19 augustus 2019

Cor Vos

Tom Dumoulin en Team Sunweb gaan uit elkaar. Hoewel het contract van de wielrenner tot 2021 doorliep, mag hij na dit jaar vertrekken bij het team. Jumbo-Visma lijkt in 2020 zijn nieuwe ploeg te worden.


2 jaar geleden tekende Dumoulin een contract dat hem aan de ploeg verbond tot eind 2021. Hij was blij, de ploeg was blij. Dumoulin werd een klassementsrenner bij Sunweb, voor de ploeg was hij hét uithangbord. Maar gedurende de afgelopen 2 seizoenen ontstonden er langzaam maar zeker haarscheurtjes in de relatie tussen Dumoulin en het management van de ploeg.

Soms ging het over kleine dingen, steeds vaker over een fundamenteel verschil van inzicht. Dumoulin was niet tevreden met transferbeleid van Sunweb, over (het gebrek aan) investeringen in de omkadering en de soap rond de knieblessure die hij opliep in de Giro.

Pijnlijk voor Sunweb
Er vinden al maanden gesprekken plaats over het ontbinden van het contract van Dumoulin. De laatste weken ging het niet zozeer meer over de financiële en contractuele voorwaarden, maar vooral over de manier en het moment van communiceren. Want linksom of rechtsom: het is voor het management van Sunweb bijzonder pijnlijk dat Dumoulin per se wil vertrekken.

Jumbo-Visma
Dumoulin is, zoals AD Sportwereld op 3 juli al meldde, al zo goed als rond met Jumbo-Visma. Daar zal hij volgend jaar meerdere andere sterke klassementsrenners aan zijn zijde vinden, zoals Primoz Roglic en Steven Kruijswijk.

Blessures
Of hij dit jaar nog in actie komt voor Sunweb is zeer de vraag. Hij kampt nog altijd met de naweeën van zijn knieblessure en moet noodgedwongen de Vuelta a España aan zich voorbij laten gaan.