70 feitjes over de jarige ‘Kannibaal’ Eddy Merckx

17 juni 2015

BELGA
70 feitjes over de jarige 'Kannibaal' Eddy Merckx

Op 17 juni 1945 werd in Meensel-Kiezegem Eddy Merckx geboren. Nu, zeventig jaar later, geldt hij als misschien wel de grootste wielrenner aller tijden. 'De Kannibaal' won in 17 jaar tijd liefst 525 wedstrijden waaronder tal van klassiekers. Speciaal voor zijn verjaardag blikken we nog eens terug op zijn fantastische carrière.

1. Op 16-jarige leeftijd begon Eddy Merckx zijn wielercarrière. Drie jaar later, bij de liefhebbers, werd hij wereldkampioen in het Franse Sallanches.

2. In 1966 won Eddy zijn eerste van zeven(!) Milaan-San Remo's, nog steeds een record.

3. 1967 werd echt een topjaar voor Merckx. Op professioneel én op persoonlijk vlak. In Heerlen werd hij voor het eerst wereldkampioen, waarna hij in het huwelijksbootje stapte met Claudine Acou.

4. Zijn huwelijk met de Waalse Acou verliep niet zonder slag of stoot. Veel Vlaamse fans vonden het immers niet kunnen dat Merckx zijn jawoord had gegeven in het Frans.

5. Het gezin-Merckx heeft twee kinderen. In 1970 kwam dochter Sabrina ter wereld. Twee jaar later zag zoon Axel het daglicht.

6. Nadat Merckx in 1968 als eerste Belg ooit de Giro won, werd hij een jaar later gediskwalificeerd wegens dopinggebruik. Het filmpje van een huilende Merckx is tot vandaag een van de meest iconische beelden uit zijn carrière (zie bovenstaande video).

7. Tot vandaag houdt Merckx vol dat er geknoeid is met die dopingtest. 20 uur na zijn positieve controle werd hij gecontroleerd in de Universiteit van Milaan. Daar werd niets gevonden. Toch kwam er geen tegenexpertise.

8. Volgens Merckx werd er die dag iets in zijn drinkbus gedaan. ,,Er is iemand, die als hij me ziet, meteen het volgende deurgat induikt of achter de hoek gaat schuilen", liet Eddy daarover optekenen. Hij zegt zelf te weten wie het is, maar nog nooit liet hij de naam van die persoon vallen.

9. In zijn carrière werd Merckx in totaal drie keer op doping betrapt. Na de Giro in 1969 ook nog in de Ronde van Lombardije (1973) en de Waalse Pijl (1977).

10. Zijn mooiste overwinning kwam er in 1969 toen hij voor het eerst de Tour de France won.

11. Niet alleen pakte hij dat jaar de gele trui, maar ook de groen en de bolletjestrui. Hij won ook zes ritten en het ploegenklassement. Zijn marge op de nummer twee (17.54) was de grootste in 17 jaar tijd.

12. ,,Die Tour van '69 zou ik wel nog eens willen overdoen", aldus Eddy Merckx. ,,En ik zou het op precies dezelfde manier doen, want het is mijn grootste overwinning."

13. Eén van de bijnamen van Merckx is de 'Kannibaal' omdat hij telkens vol voor de overwinning ging en nooit zijn tegenstanders iets gunde. ,,Geschenken geef je op Kerstmis en op verjaardagen, niet in wielerwedstrijden."

14. Na zijn overwinning in de Tour werd hij samen met zijn ploeggenoten uitgenodigd op het Koninklijk Paleis. Koning Boudewijn vroeg of Eddy geen dorst had, terwijl Koningin Fabiola zich vooral afvroeg of iedereen getrouwd was.

15. Jacques Goddet, directeur van het Franse L'Equipe, kwam na de Tourzege in '69 met 'Merckxissimo' op de proppen.

16. Echt rijk werd Merckx niet door die Tourzege. De eindoverwinning leverde hem 20.000 Franse frank op. Omgerekend een slordige 3048 euro.

17. In totaal won Eddy vijfmaal de Ronde van Frankrijk (1969, 1970, 1971, 1972 en 1974)

18. De vader en moeder van Merckx baatten een kruidenierswinkel uit in Sint-Pieters-Woluwe, maar erg breed hadden ze het niet. De 8-jarige Eddy was zo bezorgd dat hij elke dag 100 frank uit de kassa haalde om zo een spaarpotje te beginnen voor zijn ouders. Toen hij 4.000 frank had verzameld, betrapte zijn moeder hem.

19. Studeren was niets voor Eddy Merckx. Hij verliet de middelbare school dan ook zonder diploma. Al had hij naar eigen zeggen wel aanleg voor Latijn.

20. Als kind keek Eddy op tegen wielrenner Stan Ockers, een renner die in 1956 verongelukte.

21. ,,Dé allergrootste naam uit het Belgische wielrennen is ongetwijfeld Eddy Merckx. Hij is een Grootse Belgische sportman." Mooie woorden van Koning Filip.

22. In '69 kwam Merckx zwaar ten val tijdens een wedstrijd in Blois. Het fietsen werd daarna een stuk moeizamer voor de Kannibaal, die om de haverklap de positie van zijn zadel bijstelde.

23. Naast Eddy Merckx verjaart er vandaag nog een grote naam uit de Belgische sportwereld. Veldrijder Sven Nys blaast vandaag 39 kaarsjes uit.

24. Naast zijn liefde voor wielrennen is Eddy ook een fanatieke supporter van Anderlecht. Meermaals is Merckx te gast in het Astridpark voor een wedstrijd van 'paars-wit'.

25. In Mexico City verbrak Eddy Merckx het werelduurrecord. Liefst 49,431 kilometer legde hij af in 1972.

26. In 2008 werd Merckx genomineerd voor 'De Grootste Belg'. Uit 111 kandidaten eindigde hij in de Vlaamse versie op een derde plek, terwijl hij bij de Waalse versie net naast het podium viel.

27. De illustere loopbaan van Eddy eindigde in Kemzeke toen hij in 1978 de Omloop van het Waasland reed.

28. In datzelfde jaar opende Merckx in Meise zijn eigen succesvolle fietsenbedrijf.

29. Zoon Axel koos ook voor een carrière op de pedalen, maar kon nooit uit de schaduw treden van zijn vader.

30. Eddy werd in 1996 door koning Albert II tot baron verheven.

31. In 2008 wierp Eddy Merckx zich op als ambassadeur voor de nieuwe campagne van Damiaanactie. Hij reisde zelf naar Congo om strijd tegen lepra en tbc te bekijken.

32. ,,Ik vier vandaag niks, wil geen bloemen of kransen. Ik ga mijn verjaardag wel ergens uitzitten waar het stil blijft om me heen", vertelt Eddy Merckx in een interview met Hugo Camps in Het Laatste Nieuws.

33. In zijn carrière kwam Merckx voor zes ploegen uit. Solo-Superia, Peugeot-BP, Faema, Molteni, Fiat France en C&A.

34. Naast 'de Kannibaal' heeft Eddy nog enkele bijnamen. 'De zwarte van Tervuren', 'de Tamburlaine van de pedalen', 'de beul van de fiets' en 'de Beethoven van de ronde'.

35. Als grootste Belgische wielrenner ooit heeft Merckx uiteraard heel wat fans. Al gaan sommigen nog net een stapje verder. Kijk maar naar onderstaand fragment uit Superfans waar Frans Geldof denkt dat hij Eddy Merckx is. ,,Zolang Eddy leeft, ga ik door", vertelt hij vandaag.

36. In 2011 kreeg Eddy Merckx een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel.

37. Merckx was in zijn carrière zo sterk dat Jacques Goddet, de organisator van de Tour, in 1973 aan Eddy vroeg om niet mee te doen aan de wedstrijd.

38. Tijdens zijn loopbaan ontving Merckx ook vele dreigbrieven van boze 'fans'.

39. In '75, toen Merckx voor een zesde keer de Tour wilde winnen, deelde een 55-jarige fan, Nello Breton, een klap uit in de lever van Eddy. Breton moest uiteindelijk een symbolische schadevergoeding van 1 frank betalen.

40. In 1971 behaalde Merckx liefst 54 zeges op de 120 wedstrijden die hij reed.

41. Volgens cardioloog Giancarlo Lavezzaro kampt Eddy Merckx met een bijzondere hartafwijking. Dat stelde hij zelf vast bij een cardiogram na de derde rit in de Giro van '68.

42. Gevraagd naar de ideale wielrenner antwoordde vijfvoudig Tourwinnaar Jacques Anquetil gevat: ,,Men neme de benen van Merckx, het hoofd van Merckx, de spieren van Merckx, het hart van Merckx en de zegedrift van Merckx."

43. Eddy Merckx won in zijn carrière zowat elke grote koers, behalve Parijs-Tours.

44. ,,Samen met Eddy Merckx won ik alle klassiekers die er te winnen waren. Ik Parijs-Tours en hij al de rest." Grappige woorden van Noël van Tyghem.

45. Van 1969 tot en met 1975 won Merckx de Super Prestige Pernod International. Sinds 2009 beter bekend als de UCI World Ranking.

46. Eddy Merckx werd maar liefst zes keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar in België. (1969 tot en met 1974).

47. Hij kreeg ook drie keer de trofee van Wereldwijd Sportman van het Jaar overhandigd. (1969, 1971, 1974)

48. ,,Het is gemakkelijker vijf olifanten in de armen te houden dan één vos." Luis Ocaña vergeleek in 1971 zijn grote rivaal met niets minder dan een vos.

49. In zijn woonplaats Meise staat sinds dit jaar een standbeeld ter ere van Eddy Merckx.

50. Eddy is zelfs een stripheld. In de reeks van Asterix & Obelix komt Merckx in het album Asterix en de Belgen voor ,,als een van de snelle renners die door de Belgen worden uitgestuurd om de andere stammen ervan op de hoogte te brengen dat ze tegen Julius Caesar gaan vechten."

51. In 2011 werd Merckx in Frankrijk benoemd tot commandeur van het Légion d'honneur, de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding.

52. Eddy Merckx is ook de naam van een Brussels metrostation, in de buurt van Anderlecht.

53. In de jaren 70 maakte Eddy Merckx nog reclame voor sigaretten. Een actie die hem veel kritiek opleverde.

54. ,,De dood kan me niet meer inhalen. Die moet toch ook weten dat ik een fameuze daler was", aldus Eddy vandaag in Het Laatste Nieuws.

55. Eddy Merckx is medeorganisator van de Ronde van Qatar.

56. ,,De mens is zo mogelijk nog groter dan de atleet." Lovende woorden van commentator Michel Wuyts.

57. In Gent is er een overdekte wielerpiste genaamd het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx.

58. ,,Ik heb in mijn jeugd meer klappen gekregen dan eten, maar ik verdiende het", vertelt Eddy Merckx over zijn kindertijd. ,,Als ik het te bont maakte, hield mijn vader me geregeld vijf minuten onder de kraan."

59. Van het Franse L'Equipe kreeg hij vorige jaar de Trophée Champion des Champions de Légende overhandigd.

60. Er zijn ook heel wat Eddy Merckxfietsroutes uitgestippeld in Vlaanderen.

61. Door zijn vijf eindzeges in de Giro maakt Eddy Merckx uiteraard ook deel uit van de Giro Hall Of Fame, waarin alle grote renners uit de geschiedenis van de Ronde van Italië opgenomen zijn.

62. De schoonvader van Eddy Merckx, Lucien Acou, heeft ook een carrière als wielrenner achter de rug. Tussen 1942 en 1956 was hij actief als prof.

63. In 2000 werd hij door het blad Knack uitgeroepen tot 'Belg van de Eeuw'.

64. ,,Mijn palmares lijkt een boodschappenlijstje in vergelijking met de dikke roman die Eddy's erelijst is. Zo'n palmares fietst niemand ooit nog bij elkaar", getekend Sir Bradley Wiggins.

65. In de jaren '90 was Merckx aan de slag als bondscoach van de Belgische nationale wielerploeg.

66. Roger De Vlaeminck, concurrent van Eddy Merckx, noemde zijn zoon naar de Kannibaal. ,,Tuurlijk is hij de Grootste Aller Tijden."

67. Ook heel wat charmezangers hebben een liedje geschreven over Eddy Merckx. 'Eddy neemt de gele trui' en 'Bravo Eddy' zijn er enkele van.

68. In zijn geboortedorp Meensel-Kiezegem wordt Merckx pas op 6 juli gevierd. ,,Dan passeert de Tour de France hier."

69. ,,Mensen die nooit aan zichzelf twijfelen, vind ik lachwekkend. Sommigen denken dat afzien voor mij een genot was. Dat was het niet, maar ik wilde wel altijd tot het uiterste gaan. Of dacht je dat ik nooit stervend over de meet ben gegaan?", vertelt Eddy Merckx vandaag in Het Laatste Nieuws.

70. Uiteraard is Eddy Merckx vandaag op zijn verjaardag ook 'trending' op Twitter.