Baanwielrenner neemt het op tegen broodrooster (video)

4 juni 2015

YouTube
Baanwielrenner neemt het op tegen broodrooster

Kan de bekende baanwielrenner Robert Förstemann voortaan met zelfopgewekte energie zijn witte boterham roosteren? Dat is de uitdaging voor de wereldkampioen baanwielrennen en bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2010 in een filmpje op internet.


De Duitse krachtpatser neemt het daarin op een hometrainer op tegen een broodrooster. De benen van Förstemann, die een omtrek hebben van 74 centimeter, kraken als het startsein voor de uitdaging is gegeven.

Met krachtige pedaalslagen brengt hij zijn hometrainer in beweging, die voor de gelegenheid is aangesloten op een broodrooster. De 95 kilogram wegende wielrenner genereert gedurende enige tijd ruim 700 Watt en dat blijkt voldoende te zijn om de witte boterham in de broodrooster van een bruin, knapperig laagje te voorzien.

Uitgeput stapt de Duitser van het fitnesstoestel. Met deze uitdaging wilden enkele studenten van de Stockholm Academy laten zien hoeveel energie de mens dagelijks consumeert vergeleken bij wat we zélf kunnen genereren.

,,Niemand heeft enig idee hoeveel energie het kost om een boterham te roosteren voor het ontbijt'', zegt Förstemann na zijn krachtsinspanning. ,,Ik weet het nu: het is waanzinnig.''

De baanwielrenner genereerde 0,021 kWh: omgerekend zijn er dus 180 Förstemanns nodig om een auto te laten rijden en 43.000 om een vliegtuig te laten vliegen.