Dumoulin over Ineos: ‘Uiteindelijk blijken wij als ploeg sterker te zijn’

11 september 2020

photo: Cor Vos

Jumbo-Visma deelde vrijdag weer een gevoelige tik uit aan Ineos. De Britse formatie deed in de 13e etappe veel kopwerk voor kopman Egan Bernal, maar die kreeg op de Pas de Peyrol 38 seconden van Primoz Roglic aan zijn broek gesmeerd


Tom Dumoulin maakte samen met ploegmaat Sepp Kuss deel uit van de uitgedunde groep. Toen Giro-winnaar Richard Carapaz op de slotklim versnelde, sprong Dumoulin vol vertrouwen op zijn wiel. "Carapaz wilde het tempo omhoog trekken, maar Michal Kwiatkowski en Jonathan Castroviejo hadden het Carapaz al zo zwaar gemaakt dat ook hij niet veel meer kon", blikt Dumoulin terug.

Sepp Kuss
Vervolgens was het Tadej Pogacar die versnelde. De kopman van UAE Emirates kreeg zijn landgenoot Roglic mee en samen pakten ze veel tijd op de concurrenten. "Ik zei tegen Kuss dat hij beter was, dus de laatste man voor Roglic moest zijn. Roglic vertelde ons dat hij iets in de laatste 2 kilometer wilde proberen. Normaal is de rolverdeling zo dat ik de laatste man ben, maar Kuss was vandaag beter."

'Wij zijn als team sterker'
Dumoulin beperkte voor zichzelf nog wel de schade en verloor ‘slechts’ een minuut op zijn ploegmaat Roglic. Maar het belangrijkste is dat Jumbo-Visma opnieuw een gevoelige tik heeft uitgedeeld aan Ineos, waar Bernal nu al tegen een achterstand van een minuut aankijkt. "Ineos is hier ook om de Tour te winnen en die moesten iets proberen, maar uiteindelijk blijken wij als ploeg en Roglic als individu sterker te zijn."