Ewan verslaat Groenewegen in millimetersprint 11de Tour-rit

17 juli 2019

AFP

Caleb Ewan heeft de 11de etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër wist in de massasprint in Toulouse Dylan Groenewegen met een paar millimeter af te houden. Elia Viviani eindigde als 3e.


De gele leiderstrui blijft om de schouders van Julian Alaphillipe.

Kopgroep van 4
4 renners gingen op avontuur vanuit startplaats Albi, al wisten ze dat het in deze zo goed als vlakke etappe vrijwel onmogelijk ging worden om hun aanval vol te houden tot de finish in Toulouse. Anthony Pérez, Stéphane Rossetto, Lilian Calmejane en Aimé de Gendt waagden toch een poging in de rit van 167 kilometer, maar het peloton met de sprinters hield de 4 aanvallers de hele dag in het vizier.

Terpstra grootste slachtoffer van val
Niki Terpstra ging met nog 30 kilometer te gaan onderuit samen met onder andere Cees Bol en Sebastian Langeveld. Het was echter Terpstra die de meeste schade had: de hardrijder greep naar zijn sleutelbeen en moest de Tour verlaten. Klassementsrenners Nairo Quintana en Richie Porte waren ook betrokken bij de val, maar konden even later weer aansluiten bij het peloton.

Massasprint in Toulouse
Uit de kopgroep wist de Belg Aimé de Gendt het het langst vol te houden, maar op 4 kilometer van de finish werd ook de renner van Wanty-Gobert gegrepen. De verwachte massasprint kwam er in Toulouse. Groenewegen ging daar vroeg aan, maar Ewan kwam er op de streep nog overheen om zo zijn ritzege te pakken.

Ewan heeft nu in alle grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) etappes gewonnen.