Primoz Roglic na trauma van vorig jaar: ‘Veel getraind op de tijdrit’

24 juni 2021

EPA

Tijdrijden is cruciaal in deze editie van de Tour de France. Op dag 5 én in het laatste weekend staan er tijdritten van zo’n 30 kilometer op het programma. Primoz Roglic wil juist ook in de tijdritten afrekenen met het trauma van vorig jaar.


Roglic is al wereldtop, ook als het gaat om tijdrijden. Toch trainde de kopman van Jumbo-Visma de afgelopen periode nóg meer op de tijdritfiets dan hij al deed. Met in het achterhoofd natuurlijk het dramatische verlies van de Tour vorig jaar in de laatste tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Tadej Pogacar schreef toen Tourgeschiedenis door zijn Sloveense landgenoot Roglic te declasseren.

Ander materiaal
Roglic refereert er in zijn vooruitblik op deze editie van de Tour zelf aan. "Ik heb veel op mijn tijdritfiets gezeten. Gezien vorig jaar toch cruciaal. Ik heb een andere aanloop genomen dan vorig jaar, maar ik ben vol vertrouwen." Jumbo stapte afgelopen winter over van fietsenmerk, van Bianchi naar Cervélo. Binnen de ploeg zijn ze erg tevreden over de switch.

Hoogtestage
Roglic heeft zich minutieus voorbereid op deze Tour. Zijn laatste wedstrijd was Luik-Bastenaken-Luik in april. Daarna is hij op hoogtestage geweest en heeft hij de cruciale etappes verkend.

Valpartij
Vorig jaar viel Roglic in de Dauphiné, de laatste koers op weg naar de Tour. Toen was het nog een race tegen de klok om überhaupt aan de start te verschijnen. "Nu is de aanloop een stuk beter", zegt sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma. "Primoz heeft op de trainingen een heel goed niveau gehaald."Kruijswijk
Steven Kruijswijk zal een belangrijke rol krijgen als schaduwkopman. Hij stapte vorig seizoen met corona uit de Giro en kampte lang met de naweeën. "Het ging in aanloop naar deze Tour niet zoals gehoopt. Ik kan wel vertrouwen op 2019 toen ik 3e werd. Ik moet de eerste week goed doorkomen en hoop zo lang mogelijk bij Roglic te kunnen blijven.’’

Rest van de ploeg
Naast Roglic en Kruijswijk start Jumbo net als vorig jaar met Robert Gesink, Tony Martin, Wout van Aert en Sepp Kuss. Mike Teunissen en Jonas Vingegaard zijn van de partij.