Ritwinnaar López voelt zich thuis boven de 2000 meter: ‘Dit is mijn terrein’

16 september 2020

AFP

Miguel Ángel López had uitgekeken naar de 17e etappe van de Tour de France, een rit die eindigde op 2304 meter hoogte. "Dat is mijn terrein. Op 2000 meter hoogte voel ik me thuis”, zei de Colombiaanse renner van Astana. Het deed hem denken aan zijn geboortegrond, in het departement Boyacá. Nadat hij in 2017 al 2 ritten had gewonnen in de Ronde van Spanje volgde nu een etappezege bij zijn debuut in de Tour.


López soleerde kort onder de top van de verschrikkelijke Col de la Loze weg uit het selecte groepje klimmers dat voorop was overgebleven. Nadat hij de eenzame vluchter Richard Carapaz was gepasseerd, probeerde geletruidrager Primoz Roglic tevergeefs de kopman van Astana nog te achterhalen. López klom naar de 3e plaats in het algemeen klassement, op 1.26 van de Sloveen. Diens landgenoot Tadej Pogacar staat 2e.

'Ik draag deze op aan hen'
"Ik ben dolgelukkig, vooral ook vanwege het vele werk wat ik thuis heb gedaan. Gesteund door mijn familie, mijn vrouw, mijn zoon en mijn vrienden. Ik draag deze overwinning op aan hen.” López roemde zijn ploeg, met name zijn Spaanse ploeggenoot Omar Fraile die hem lang had bijgestaan. "De ploeg heeft van start tot finish geweldig voor me gewerkt. We hadden het niet altijd makkelijk in deze Tour, maar zijn altijd blijven geloven in onze kansen. Het is bovendien een mooi verjaardagscadeau voor onze baas, Aleksandr Vinokoerov.”

Podium
Een podiumplaats lonkt voor de 26-jarige Colombiaan, die in 2018 zowel in de Giro als de Vuelta al als 3e eindigde. "Mijn hoofddoel in mijn eerste Tour was Parijs halen. Ik blijf het nu van dag tot dag bekijken.”

4e debutant
López was na de Fransman Nans Peters, Pogacar en de Zwitser Marc Hirschi de 4e Tourdebutant die dit jaar een ritzege wist te pakken.