Tom Dumoulin: ‘Het was een belachelijk zware rit’

6 september 2020

photo: Cor Vos

Tom Dumoulin deed in de 9de etappe van de Tour de France zijn werk voor kopman Primoz Roglic. Dat werk werd beloond, want de Sloveen nam de gele leiderstrui over van Adam Yates. ,,Het is heel mooi dat we nu het geel hebben, maar we zijn hier wel om de Tour te winnen”, aldus Dumoulin, die zelf 14de staat in het klassement.


Na 9 dagen heeft Jumbo-Visma al 3 etappes gewonnen (2 keer met Wout van Aert en 1 keer met Roglic) én is nu ook de gele trui in het bezig van de Nederlandse ploeg. ,,Dat kan eigenlijk niet beter, super mooi”, analyseert Dumoulin. ,,We hebben er hard voor moeten rijden vandaag om gele trui te pakken, dat is gelukt.”

Doel is winnen
Toch wil Dumoulin niet te snel euforisch worden. ,,We zijn hier wel om de Tour te winnen. Het is heel mooi dat we nu het geel hebben, maar dat is niet het einddoel.” In de 9de etappe nam zijn ploeg het initiatief in het peloton nadat het veld in de openingsfase uit elkaar werd geslagen. ,,Vandaag was een belachelijk zware rit”, kijkt Dumoulin terug. ,,We moesten de controle pakken, want er was geen enkele ploeg met zo veel renners. We wilden eigenlijk minder dominant aanwezig zijn dan gisteren.”

Dat lukte niet, maar het resultaat was uiteindelijk wel de gele trui. Wie zijn volgens Dumoulin nu de grote concurrenten in de strijd om de eindzege? ,,Pogacar is heel sterk. Hij lijkt wel nummer één bedreiging op dit moment, maar Bernal was ook sterk”, aldus Dumoulin, 2de in de Tour van 2018. ,,We gaan nu in controleerde rol, maar in principe is dat niet heel anders dan dat we al deden.”