Tom Dumoulin schrikt van hoeveelheid wielerfans zonder mondkapje langs de route

3 september 2020

EPA

Meer dan 'prima’ wilde Tom Dumoulin niet kwijt over zijn eigen gevoel na de 6e Tour-etappe, maar over de veiligheid van de renners en het publiek was hij een stuk spraakzamer. Tijdens de rit in de Tour de France zag hij namelijk meer mensen langs de kant van de weg staan, en soms zonder het verplichte mondkapje.


"Ik word wel blij van al die vrolijke mensen langs het parcours, maar op zo'n klim is het toch een risico. Ik zag vandaag meer mensen dan de afgelopen dagen. Vooral in de laatste kilometers vond ik het niet goed: er waren heel veel enthousiaste toeschouwers zónder mondkapje. Als ik de virologen moet geloven is de kans op besmetting nihil tijdens een wielerkoers, maar dat betekent niet dat het dan veilig is. 1 toeschouwer hoeft maar corona te hebben en flink te hoesten en een renner pakt het op."

'We zijn blij met deze situatie'
De Limburger finishte als 15e en verloor geen tijd op zijn concurrenten. De favorieten voor het geel deden het relatief rustig aan. "De kans was groter op dit scenario, dan dat we allemaal volle bak zouden gaan klimmen", zei hij na de rit. "De Col de la Lusette was wel pittig", doelt Dumoulin op de voorlaatste klim. "Het lag te ver van de finish af om spectaculaire dingen te verwachten, ook omdat het niet meer voor de overwinning was. We zijn blij met de situatie dat we op een dag als vandaag niks hoeven te doen. Het was zaak om van voren te blijven en geen tijd te verliezen. Maar het mag straks best een keer spectaculair uitpakken als we een kans zien."