Tour: Dylan Teuns wint op de berg van de Mooie Meisjes, Giulio Ciccone pakt het geel

11 juli 2019

Dylan Teuns heeft de gruwelijke 6de etappe in de Tour de France gewonnen. Het was de eerste bergetappe, over 160.5 kilometer van Mulhouse in de Elzas naar La Planche des Belles Filles. Een heel vette tocht over heel veel bulten. Nederlanders Steven Kruijswijk en Bauke Mollema verloren helaas kostbare tijd. De Italiaan Giulio Ciccone werd 2de en pakte daardoor de gele leiderstrui.


Wat betekent die geweldige naam?
We gingen naar La Planche des Belles Filles. Wat een fantastische naam. Het plateau van de mooie meisjes. De wielrenners fietsten zichzelf vandaag helemaal kapot om zo snel mogelijk naar die mooie meisjes te kunnen. Onderweg kwamen ze langs de mooiste wateren.

Die naam is in de 17de eeuw ontstaan, toen er oorlog was. Het verhaal gaat dat gemene Zweedse soldaten de mooie meisjes in die regio wilden verkrachten. De vrouwen vluchtten naar de top van de berg. En sprongen van het plateau naar de wateren. De mooie meisjes pleegden liever zelfmoord, dan verkracht worden door die engnekken. De weg naar boven was dus eigenlijk de weg naar zelfmoord.

Ziek steil
Geen mooie meisjes dus aan de top. Maar wel heel veel eer en bonificatieseconden. Want wat was het een gruwelijke etappe. Liefst zeven beklimmingen, met 3 van de eerste categorie. De slotklim was zó steil, dat de Tour-organisatie er een soort gravel of grind heeft neergelegd omdat je anders gewoon weg slipt met die dunne bandjes.

De grote finale
Slechts vier renners gingen de laatste 10 kilometer in. Drie Belgen en een Italiaan: Bolletjestruidrager Tim Wellens, Dylan Teuns, Xandro Meurisse en Giulio Ciccone. De voorsprong was iets meer dan 4 minuten op het peloton. Althans, peloton? Het was een slijtageslag. Veel renners (onder wie Wilco Kelderman) waren in de Vogezen allang afgehaakt. Maar de belangrijkste renners zaten in het peloton, zoals Steven Kruijswijk en Bauke Mollema.

Met nog 7 kilometer te gaan begon die horrorklim. Met duizelingwekkende percentages. Beter keken de renners niet op de bordjes in de berm. Het was slingeren. Ze gingen zo langzaam als dat wij een gemiddeld viaduct op zouden fietsen. Maar dan 7 kilometer lang. Op dat moment reed Ciccone virtueel in het geel van Julian Alaphilippe.

Nog maar 2 koplopers: Ciccone en Teuns
Bolletjestruidrager Wellens en Meurisse konden ruim 4 kilometer voor de streep het geweld niet meer aan. De Belgen moesten lossen. En het peloton kroop dichterbij. Als die groep losgeslagen enge soldaten. Met het mes tussen de tanden, jagend op hun prooi. Alleen nu, 400 jaar later, gelukkig sportief.

De Frans kampioen Warren Barguil plaatste de eerste aanval. Hij stond deze dag al 2 keer aan de kant met pech, maar is de eerste klassementsrenner die 'm er tussenuit peerde. Meteen reageerde Mikel Landa. Maar Teuns en Ciccone hielden stand. Uiteindelijk greep de Belg dus de zege. Giulio Ciccone werd 2de en dat was voldoende om het geel te pakken. Helaas voor Steven Kruijswijk en Bauke Mollema leden zij wel het nodige tijdverlies: 2.18 minuten na Teuns. Dat is 20 seconden na Thomas.

Uitslag 6de etappe: