Zoetemelk weet als geen ander: ‘Voor Steven begint de Tour de France vandaag pas echt’

19 juli 2019

Algemeen Dagblad

Steven Kruijswijk staat er goed op in het klassement van de Ronde van Frankrijk. De 32-jarige Brabander staat 4de op 1 minuut en 27 seconden achter geletruidrager Julian Alaphilippe. Oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk kijkt met veel interesse naar Kruijswijk.


"Voor Steven gaat de Tour de France vandaag pas echt beginnen," zegt Zoetemelk in gesprek met het Algemeen Dagblad over de 27 kilometer lange tijdrit van vandaag.

Groot fan
Hij houdt de klassementskopman van Jumbo al het gehele seizoen goed in de gaten. Ook in de tijdritten, zo blijkt. "In de Dauphiné eindigde hij al kort en in de Ronde van Romandië verloor maar een paar seconden op Geraint Thomas. Vandaag gaan we zien of Thomas hetzelfde kan of beter geworden is of misschien Steven wel."

De afgelopen 2 weken miste hij geen rit en zat elke dag voor de buis. "Maar ik ga niet heel de dag naar de televisie zitten kijken, de finales kijk ik wel. De laatste 20 kilometer wil ik wel zien."

Zoetemelk onder de indruk
En hij is onder de indruk van de 4 ritzeges van Jumbo-Visma en de ontwikkeling van de ploeg. "Zoals ze dit jaar rijden, echt ongelooflijk. Misschien zijn de successen van de ploeg deze Tour goed voor de moraal van Steven en kan hij boven zichzelf uitstijgen. Steven is de laatste jaren heel stabiel. Een paar jaar terug reed hij al een heel goede Ronde van Italië, toen hij uiteindelijk in die sneeuwwand reed."

Zoetemelk denkt dat Kruijswijk volgende week zondag in Parijs op het podium staat, al weet hij ook dat het loodzwaar zal worden "Morgen al in de Pyreneeën, met de Tourmalet. Een hele lastige berg. Als je een goede dag hebt, gaat het allemaal goed. Heb je een mindere dag, dan zit je de hele dag te sterven."