Tour: Geraint Thomas grijpt het 1e geel, Nederlanders matig

1 juli 2017

ANP
Geraint Thomas

Geraint Thomas heeft verrassend de proloog van de Tour de France gewonnen. De superknecht van Chris Froome bij Sky troefde alle specialisten af en mag het 1e geel aantrekken. Vooraf werd gehoopt op Nederlands succes met Jos van Emden, maar hij kwam er niet aan te pas zaterdag op de regenachtige zaterdag in Düsseldorf.


Om 15:15 ging de 1e (Franse) wielrenner dan eindelijk van start in deze Tour. Het regende en de toeschouwers hadden het koud. Voor de mannen op de smalle wielen was dat ook bepaald geen pretje. Kijk maar eens naar Dylan Groenewegen, die al vroeg startte en in een vieze linkerbocht onderuit schoof.

Ranzige schuiver Valverde
Dat het nog veel erger kan, liet Alejandro Valverde richting het einde wel zien. De Spanjaard van Movistar ging keihard met zijn hoofd en nek naar voren de hekken in. Valverde moet deze Tour voor Nairo Quintana knechten, maar de veelvuldig ritwinnaar en klassiekerspecialist moet na een etappe al opgeven.

Specialisten en Nederlanders
Gelukkig bleven de meeste mannen gewoon op de fiets zitten. Vasil Kirijenka zette halverwege de middag een 16.11 neer na 14 kilometer, dat zijn reputatie als tijdritspecialist goed deed. Even later zette Gesink een 16.35 neer, op dat moment de 8e tijd en uiteindelijk 22e. De ogen van ons Nederlanders waren vooraf vooral gericht op Jos van Emden, die in de Giro d'Italia de laatste tijdrit won. Helaas voor hem was hij bij lange na niet snel genoeg.

Toppers
Na 18:00 was het tijd voor de toppers. Geraint Thomas, officieel knecht voor Chris Froome, ramde een 16.04 op de klok. Liefst 7 seconden sneller dan Kirijenka dus. Na Van Emden stelde ook Primoz Roglic van Lotto-Jumbo teleur na - ook al weer - een val. Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin haalde het ook niet: 8 seconden langzamer in eigen land. Thomas zat een beetje zenuwachtig op zijn stoeltje, maar ook kopman Froome kwamen niet aan zijn tijd.

Uitslag / klassement
1. Geraint Thomas, Sky, 16.04
2. Stefan Küng, BMC, +5
3. Vasil Kirijenka, Sky, +7
4. Chris Froome, Sky, +8
5. Matteo Trentin, Quick-Step, +10
6. Chris Froome, Sky, +12
7. Jos van Emden, Lotto-Jumbo, +15
8. Michal Kwiatkowski, Sky, +15
9. Marcel Kittel, Quick-Step, +16
10. Edvald Boasson Hagen, Dimension Data, +16

En dan, wat pakte Froome op zijn concurrenten?

Simon Yates, +25 seconden van Froome
Richie Porte, +35
Nairo Quintana, +36
Fabio Aru, +40
Alberto Contador, +42