UCI: evenveel mannen en vrouwen op fietsonderdelen van Olympische Spelen in 2024

5 juli 2022

Pro Shots / George Deswijzen
uci-evenveel-vrouwen-als-mannen-olympische-spelen

Bij de Olympische Spelen van Parijs 2024 zal het aantal deelnemers op de fietsonderdelen bij de vrouwen gelijk zijn aan dat van de mannen. Dat heeft de internationale wielerunie UCI gemeld bij de uitleg over de kwalificatie voor het wegwielrennen, mountainbiken, baanwielrennen en BMX’en.


Voor de 4 disciplines op de weg (wegrit en tijdrit, zowel mannen als vrouwen) zijn er in totaal 180 kwalificatieplaatsen: 90 voor zowel de mannen als voor de vrouwen. Daarbij geldt een maximum van 4 mannen en 4 vrouwen per land.

Tijdritten
Aan de tijdrit nemen zowel bij de mannen als de vrouwen 35 renners deel, met een maximum van 2 per land. Dat is een groot verschil met de vorige Spelen. In Tokio in 2021 startten in de wegraces nog 130 mannen en 67 vrouwen.

Baanwielrennen, BMX en mountainbiken
Aan de 12 verschillende disciplines van het baanwielrennen mogen in totaal 190 atleten deelnemen. Per land gaat het om maximaal 7 mannen en 7 vrouwen. Bij het mountainbiken komen 72 atleten in actie, terwijl het deelnemersveld bij het BMX uit 24 mannen en 24 vrouwen zal bestaan.

Paralympische Spelen
De gelijke aantallen tussen mannen en vrouwen geldt nog niet voor de Paralympische Spelen. Daaraan nemen in Parijs 120 mannen en 80 vrouwen deel.