Teammanager Marc Bracke vroeg aan wielrensters foto’s in ondergoed: 3 jaar geschorst

23 juni 2021

RV

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft Marc Bracke, de teammanager van vrouwenwielerteam Doltcini-Van Eyck, voor 3 jaar geschorst. Bracke wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Zo zou hij aan wielrensters uit zijn ploeg hebben gevraagd om foto's te sturen waarop ze in ondergoed zijn gekleed. Bracke gaat in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).


De zaak draait rond 2 klachten van voormalige rensters van het team tegen Bracke. In mei vorig jaar diende de Franse Marion Sicot een klacht in wegens seksuele intimidatie tegen Bracke, wat leidde tot een onderzoek. Sicot beweert dat Bracke haar vroeg om hem foto’s van haar in ondergoed te sturen, met het voorwendsel dat het een manier was om haar gewicht te controleren.

Nadat ze dit niet langer wilde doen, zou ze aan de kant zijn geschoven. Sicot stuurde de berichten op WhatsApp van 2016 tot 2019 door naar de onderzoekers. In oktober vorig jaar kondigde de UCI aan dat er een disciplinair onderzoek werd opgestart naar de intimidatiepraktijken van Marc Bracke.

Doltcini steunt Bracke
Zijn team spreekt op Twitter van een oneerlijk proces'. "Marc Bracke werd nooit gehoord in de zaak en zijn rechten werden niet gerespecteerd. De UCI staat niet boven de wet. In het hele onderzoek is geen enkele daad of geen enkel woord van Marc Bracke gevonden dat enige seksuele intentie tegenover Marion Sicot toont. Marc Bracke heeft ook altijd het geheim van het onderzoek gerespecteerd, in tegenstelling tot Sicot die voortdurend campagne voerde en geregeld informatie uit het onderzoek lekte."