Van der Poel bang om het virus te krijgen: ‘Voor een sporter geen goede zaak’

19 maart 2020

ANP

Het zouden de maanden moeten worden van Mathieu van der Poel, maar het werden de maanden van het coronavirus. Waar de Limburgse Amstel Gold Race-winnaar zich een paar weken geleden nog focuste op de klassiekers, die rond deze periode verreden zouden worden, zit hij nu thuis. Het geeft hem ook veel tijd om over het virus te lezen en daar wordt VDP niet bepaald vrolijk van.


"Ik ben ergens wel bang om het coronavirus te krijgen", zegt Van der Poel tegen Sporza. "De longen kunnen permanent aangetast worden en dat is voor een sporter geen goede zaak. Ik heb al dingen gelezen over het virus en je weet niet wat wel te geloven en wat niet."

Mental coach
Volgens Van der Poel zijn collega's heel lastig om thuis te zitten: "Ik heb natuurlijk in de wintermaanden mijn crossen kunnen rijden en heb dus al mijn competitie gehad. Ik kan me wel inbeelden dat bepaalde renners het een heel moeilijke periode vinden en hulp zoeken bij een mental coach. Vooral renners die zich moeten bewijzen omdat ze zonder contract zitten. Voor hen is deze situatie dus nog veel vervelender natuurlijk."

Najaar?
Als het aan Van der Poel ligt, worden een aantal voorjaarskoersen na de zomer ingehaald. "Als het gaat natuurlijk. Maar niemand weet hoelang deze situatie zal blijven duren. Ik ging sowieso veel mountainbiken, dus het wordt wat puzzelen."

10 tot 15 lentes
Voor Van der Poel is het uiteindelijk niet het einde van de wereld: "Als alles goed gaat, heb ik nog 10 à 15 jaar de tijd om de klassiekers te rijden. De situatie is voor iedereen klote, maar gelukkig mogen we nog altijd buiten fietsen. Ik heb de knop al bij al snel kunnen omdraaien. Het heeft gewoon geen zin om je druk te maken."