Van Vleuten juicht na extreem lange solo: wereldkampioen! (video)

28 september 2019

Annemiek van Vleuten heeft op een waanzinnige manier het WK voor vrouwen gewonnen in Yorkshire. De 2-voudig kampioen op de tijdrit vertrok op meer dan 100 kilometer(!) van de finish voor een solo en hield meer dan 2 minuten over op verdedigend wereldkampioen Anna van der Breggen, die zilver won.


De finale begon vroeg, zaterdag in Yorkshire, waar het een keer zonnig was na het noodweer van eerder in de week. Van Vleuten had op 66 kilometer van de finish zo'n 1 minuut voorsprong op het achtervolgende groepje en leek goed op haar zadel te zitten. Anna van der Breggen was de stoorzender in een groepje met ook Elisa Longo Borghini en Chloe Dygert, de sensationele winnares van de tijdrit.

Dygert haalt het niet
Op 38 kilometer van de streep besloot de Amerikaanse op avontuur te gaan en te proberen Van Vleuten bij te halen. Die had inmiddels meer dan 2 minuten voorsprong opgebouwd, waar Dygert - zo bleek - niet meer dan 20 seconden vanaf snoepte. Achter de jonge ster en de groep-Van der Breggen kwam de rest van de Nederlandse ploeg op 4,5e minuut door, zo'n 23 kilometer voor het einde.

Zegetocht
Dygart kon Van Vleuten niet naderen. Sterker nog: de Nederlandse liep uit en Van der Breggen en Amanda Spratt haalden haar de laatste 10 kilometer in. Op het laatste klimmetje op 5 kilometer voor de streep demarreerde de verdedigende wereldkampioene Van der Breggen. Door die eindspurt zorgde ze voor goud en zilver voor Nederland! Spratt pakte brons in Engeland.

Al op 3 kilometer van de finish wist Van Vleuten dat de buit binnen was en begon ze al te lachen en te vieren dat ze zo'n geweldige koers heeft gereden. Ze is nu de oudste wereldkampioen ooit met 36 jaar en 355 dagen. Klasse!