Van Vleuten wint voor de 2e keer Strade Bianche

1 augustus 2020

ANP

Annemiek van Vleuten heeft op grootse wijze de Strade Bianche gewonnen. De wereldkampioene reed uit geslagen positie weg uit het peloton, maakte een grote achterstand op leidster Mavi Garcia goed en won na een knappe solo als 1e vrouw ooit voor de 2e keer.


De dag begon vervelend voor Ellen van Dijk en haar ploeggenoten van Trek-Segafredo. Zes dure Trek-fietsen waren er 's nachts gestolen, waardoor de vrouwen van Trek-Segafredo een beroep moesten doen op de fietsen van de mannen. Hierdoor startte Van Dijk op de fiets van Koen de Kort. "Deze fiets verdient de overwinning, maar verbeter alsjeblieft niet mijn vermogenrecords", twitterde De Kort.

Kopgroep
Van Dijk voelde zich blijkbaar prima op de fiets van De Kort, want in een belangrijke fase van de wedstrijd maakte ze deel uit van een grote kopgroep van 11. Van Vleuten en oud-winnares Anna van der Breggen zaten niet mee in die ontsnapping, net als Marianne Vos. Niet veel later reed Garcia weg en bouwde ze snel haar voorsprong op de groep uit tot maar liefst 3 minuten. De samenwerking in de groep Van Dijk was verre van ideaal.

Garcia tegen Van Vleuten
Op het moment dat Garcia al stilaan mocht dromen van haar eerste grote overwinning, maakte Van Vleuten de oversteek van het peloton naar de achtervolgende groep. Ze trok stevig door en zorgde ervoor dat de andere rensters stuk voor stuk moesten lossen. De koersradio gaf aan dat de achterstand met nog 20 kilometer te gaan maar liefst 5 minuten bedroeg, maar daar bleef helemaal niets meer van over. Het ongelooflijke werd waarheid: met nog 6,5 kilometer te gaan was de aansluiting een feit.

Moe
Maar Van Vleuten was ook moe. De wedstrijd werd onder extreme weersomstandigheden verreden en de renster van Mitchelton-Scott had niet de kracht om de Spaanse direct achter te laten. Op de laatste steile strook voor het opdraaien van de Piazza del Campo toonde Garcia nog even dat ze zich niet zomaar gewonnen zou geven door naast Van Vleuten te rijden, maar op de 1e echte versnelling van de Nederlandse had Garcia geen antwoord. Na meer dan 4 slopende uren koers mocht Van Vleuten net als vorig jaar haar armen in de lucht steken.