Veldt geeft WK-medaille op voor Olympische Spelen in Rio

5 maart 2016

AFP
Veldt geeft WK-medaille op voor Rio

Tim Veldt heeft zaterdag naast een medaille gegrepen op het omnium. De Nederlandse baanwielrenner offerde op de puntenkoers, het zesde en laatste onderdeel van het omnium, zijn derde plek op om een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro veilig te stellen. Hij werd uiteindelijk zevende in het eindklassement.

Veldt stond na vijf van de zes onderdelen derde, maar zou vaak mee moeten sprinten op de puntenkoers om zijn achtervolgers, onder wie Mark Cavendish, van het lijf te houden. Om een startbewijs voor Rio af te dwingen, moest hij echter vooral op de Rus Viktor Manakov en de Zwitser Gael Süter letten. Veldt koos voor het laatste en liet de sprints voor wat ze waren. Die tactiek betaalde zich uit. Veldt reed als een schaduw van zijn concurrenten en veroverde zo een startbewijs voor de Spelen.

,,Het was ontzettend belangrijk om die Rus voor te blijven'', zei Veldt. ,,Het was een rare wedstrijd, met heel veel blokken die tegen elkaar aan het rijden waren'', analyseerde hij het beslissende onderdeel van de puntenkoers.

Razend spannend
Fernando Gaviria, Elia Viviani, Glenn O'Shea en Roger Kluge maakten er een razend spannende strijd om de wereldtitel van. De Duitser Kluge pakte twee keer een ronde en meldde zich zo nadrukkelijk bovenin, de Australiër O'Shea pakte één ronde en sprokkelde punten onderweg.

Met nog een paar rondes te gaan, stonden Gaviria, Kluge en O'Shea allemaal op 191 punten. De Colombiaanse titelverdediger Gaviria had echter het vaakst een hoge klassering gepakt in de tussensprints. Toen geen van allen bij de laatste sprint punten pakte, was Gaviria om die reden de winnaar van het omnium. Kluge werd tweede, O'Shea derde.