Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen wielerprijs Vélo d’Or

1 december 2022

Pro Shots
Vélo d'Or Femmes Prijs Van Vleuten Evenepoel Wie

Prijs voor rentoppers Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel! Zij hebben donderdag de Vélo d'Or gewonnen. De prijs voor beste wielrennen van het jaar wordt sinds 1992 uitgereikt door Tour-organisatie ASO, wielertijdschrift Vélo Magazine en de Franse sportkrant L'Équipe.


Van Vleuten hield de Belgische Lotte Kopecky achter zich, en hoe: ze kreeg 2 keer zo veel stemmen. Een jury, van Europese wielerjournalisten, kiest de winnaars.

Beter wordt het niet
De 40-jarige Van Vleuten van Movistar was dé grote speelster in het peloton van de vrouwen: met eindzeges in de Giro d'Italia, de Tour de France én de Vuelta a España werden alle 3 de grote rondes gewonnen. Ondanks een breuk in de elleboog pakte ze in september de wereldtitel in Wollongong.

Ook Demi Vollering, Marianne Vos en Lorena Wiebes maakten kans op de prijs. De Vélo d'Or Femmes werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Bijzonder: vorig jaar was Van Vleuten nog als enige vrouw genomineerd voor de Vélo d'Or.

Oh oh Remco
Bij de mannen hield de 22-jarige veelvraat Evenepoel, die dit seizoen dan écht doorbrak, de Wout van Aert en Tadej Pogacar achter zich. De Deense Tour-winnaar Jonas Vingegaard, de Australische Giro-winnaar Jai Hindley, baanwielrenner Harrie Lavreysen, Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Fabio Jakobsen waren ook genonimeerd.

Evenepoel was onder meer de beste in de Vuelta en won de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en San Sebastián. In september werd hij ook wereldkampioen. De oud-voetballer is na Johan Museeuw, Tom Boonen en Philippe Gilbert de 4e Belg die de Vélo d'Or wint.