Vinokourov hangt 3 jaar cel en vette boete boven het hoofd voor matchfixing

13 maart 2018

EPA


Het proces tegen ex-wielrenners Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev die worden beschuldigd van 'private corruptie' is woensdagmiddag begonnen. Vinokourov, tegenwoordig werkzaam voor Astana,  zou in 2010 150.000 euro betaald hebben beloofd aan Kolobnev om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Uit onderlinge mailtjes blijkt dit te kloppen, maar Vino blijft volhouden dat de e-mails niet echt zijn.

In het wielrennen is het geen nieuw gegeven dat de renners het onderling nog wel eens op een akkoordje gooien. Maar dat wil uiteraard nog niet zeggen dat dit ook geoorloofd is volgens de wet. Als de renners schuldig worden bevonden, hangt hen 3 jaar cel én een behoorlijke boete van 350.000 euro boven het hoofd. De officiële aanklacht luidt 'private corruptie', schrijft Het Nieuwsblad.

Mailtjes
In de finale van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik zouden Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev een dealtje hebben gesloten. Een deal van 150.000 euro welteverstaan. De 2 renners handelden het af via de mail. "Hier is alvast mijn rekeningnummer", schreef Kolobnev. Vinokourov heeft daar op geantwoord en gezegd dat de betaling zal volgen zodra dat mogelijk was. Uiteindelijk werd het geld gewoon via een online transactie overgemaakt. Eerst 100.000 euro op 12 juli 2010 en daarna nog eens 50.000 euro op 28 december 2010.


Vervalste e-mails
Opvallend is dat allebei de renners niet aanwezig zijn in de rechtbank als de zaak wordt afgehandeld. Beide stuurden hun Belgische advocaten. Jean-luis Lodomez, de advocaat Vinokourov, meldde dat volgens hem de mailtjes tussen zijn cliënt en Kolobnev zijn vervalst. "Met speciale software is ingebroken in de mailbox van meneer Vinkourov. Dat staat vast. Mijn cliënt heeft de echtheid altijd in twijfel getrokken."

Ook al zouden de mailtjes nep zijn, het feit blijft dat Vinokourov 150.000 euro overmaakte. Dat geld was volgens de ex-renner bedoeld als lening.

2 honden vechten om een been..
Voor Philippe Gilbert is de uitspraak van de rechter van groot belang. De renners van Quick-Step Floors kwam in de editie van Luik-Bastenaken-Luik in 2010 als 4de over de finish. Alejandro Valverde eindigde als 3de, maar werd al uit de uitslag geschrapt vanwege dopinggebruik. Als nu ook Vinokourov en Kolobnev uit de uitslag worden gehaald, heeft Gilbert opeens Luik-Bastenaken-Luik 2010 op zijn naam staan.

Deze zaak werd in 2012 overigens als eens juridisch bekeken. Destijds was er niet genoeg bewijs om tot een sluitende uitspraak te komen.