Vluchter Wallays blijft net voor sprinters en pakt etappezege Vuelta (video)

13 september 2018

De 18e etappe in de Vuelta was op voorhand gedoemd om een massasprint te worden, maar het peloton kan blijkbaar nog verkeerd rekenen. In de laatste kilometer reden de Belg Jelle Wallays en Sven Erik Byrstrøm nog net voor het peloton. Wallays trok uiteindelijk aan het langste eind en pakt de etappezege.


Lang zat Jetse Bol ook in de kopgroep, maar rond kilometer 7 werd de Nederlander gelost door zijn mede-aanvallers. De Belg en Deen konden wegrijden bij de ambitieuze Hollander die deze Vuelta veel in de aanval te vinden is.

Peloton misrekent zich
Groter dan 3 minuten werd de voorsprong nooit, waardoor de ondernemening bij voorbaat al gedoemd leek om te mislukken. Geen seconde leek de ritzege er in te zitten voor 1 van de vroege vluchters. In de laatste kilometers liep de samenwerking in het peloton echter niet meer van een leien dakje. De sprinters zouden uiteindelijk enkele meters tekort komen.

Wallays en Bystrøm begaven zich als stervende zwanen naar de finish. Met het aanstormende peloton op de achtergrond klopte de Belg de Noor in een sprint met 2. Peter Sagan begon zijn sprint van heel ver, maar kwam net te laat en moest tevreden zijn met de 3e plek. Danny van Poppel werd 6e in de aankomstplaats waar hij in 2015 zijn 1e en vooralsnog enige ritzege in een grote ronde behaalde.

Klassement
De klassementsrenners hielden zich koest in de extreem vlakke etappe. Simon Yates begint morgen als leider aan het beslissende tweeluik. Zijn voorsprong op Alejandro Valverde bedraagt slechts 25 seconden. Enric Mas is derde op 1.22.

Steven Kruijswijk is beste Nederlander op de vijfde plaats. Hij volgt op 1.48 van Yates.