Dit is Sjoerd Bax, de Nederlander die ineens vele topwielrenners te snel af was

29 september 2022

ANP
dit-is-sjoerd-bax-nederlander-die-vele-toppers-te-snel-af-was-coppa-agostoni-wielrennen

De Coppa Agostoni, een Italiaanse eendagswedstrijd, draaide uit op een sprint van 9 renners. In de kopgroep zaten toppers als Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali en Rigoberto Urán. Maar het was Sjoerd Bax die de zege pakte (zijn 1e als profwielrenner). Wie is deze 26-jarige Nederlander?


Want de winst in de Coppa Agostoni lijkt op een megastunt, maar helemaal uit het niks komt Bax zeker niet. We nemen je mee door het verloop van zijn carrière.

Hoe ging de carrière van Sjoerd Bax?


1e jaar als prof
Voor Bax is 2022 zijn 1e jaar als prof. Dat begon moeizaam vanwege knieklachten. Maar vanaf augustus ging het beter. Bax boekte enkele mooie ereplaatsen: 10e in de Arctic Race of Norway (en 9e in een etappe) en 4e in de Ronde van Luxemburg (en 2e, 5e en 10e in een etappe). In de Coppa Agostoni volgde het hoogtepunt.

2e van Nederland in 2021
In 2015 en 2016 reed Bax voor de opleidingsploeg van Rabobank (het huidige Jumbo-Visma). Een overstap naar de profs bleef uit en tot 2019 fietste de Nederlander mee in de beloftencategorie (renners tot 23 jaar). Vanaf 2019 mocht hij niet meer bij de beloften meedoen.

Bax stond toen onder contract bij het kleine team Metec. Dat jaar werd hij onder andere 9e in de CRO Race (waar Tourwinnaar Jonas Vingegaard donderdag een rit won) en deed hij voor het eerst mee aan het NK bij de profs (35e). In 2021 toonde Bax zijn kwaliteiten door zilver te pakken op het Nederlands kampioenschap (achter Timo Roosen). Die prestatie viel Alpecin-Deceuninck op. De ploeg van Mathieu van der Poel haalde Bax binnen voor 2022.

Check hier alle resultaten van Bax!