Wielerkalender 2020: waar fietsen de grote renners?

20 januari 2020

Cor Vos

Het wielerseizoen gaat dinsdag officieel van start tijdens de Tour Down Under. De grote namen komen pas later in het seizoen in actie. Een overzicht van het programma van de grote namen in het peloton.


Tom Dumoulin (Jumbo-Visma)
Het moet dit jaar gaan gebeuren voor Dumoulin en Jumbo-Visma. De 29-jarige wielrenner verruilde eind vorig jaar Sunweb voor de Nederlandse topploeg en zal gaan strijden om de winst in de Tour de France die van 27 juni tot en met 19 juli wordt gereden. Dumoulin zal niet rijden in de Giro en de Vuelta, maar richt zich volledig op de Tour en de Olympische Spelen in de zomer.

De Limburger rijdt eerst nog de voorjaarsklassiekers ter voorbereiding. Dumoulin opent het jaar 5 tot en met 9 februari tijdens de Ronde van Valencia. Hij doet mee in de Tirreno-Adriatico (11 t/m 17 maart), Milaan San-Remo (21 maart), de Amstel Gold Race (19 april), de Waalse Pijl (22 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april). Als laatste voorbereiding voor de Tour doet hij mee aan het Criterium du Dauphiné (31 mei t/m 7 juni). Na de Tour gloort een deelname aan de Olympische Spelen in Tokio, die op 24 juli van start gaan.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)
MvdP focust zich tot en met het WK Veldrijden van 2 februari op de cross. Daarna wil hij deelnemen aan wegwedstrijden als de Strade Biance (7 februari), de Ronde van de Algarve (19 t/m 23 februari), Milaan San-Remo, de Ronde van Catalonië (23 t/m 29 maart), de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Het is nog de vraag of Van der Poel aan de start van de Amstel Gold Race verschijnt, de wedstrijd die hij vorig jaar prachtig won. Zijn ploeg wil ook een wildcard voor de Vuelta, waar het met Van der Poel aan wil deelnemen. De 24-jarige alleskunner wil in de zomer deelnemen aan het mountainbiken op de Olympische Spelen. Voorlopig is de Waalse Pijl op 22 april de laatste geplande activiteit in zijn agenda.

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
De beste Nederlandse wielrenner in de Tour van vorig jaar is in 2020 een van de 3 kopmannen van Jumbo-Visma. In aanloop naar de Ronde van Frankrijk, waarin hij vorig jaar als 4e eindigde, rijdt hij eerst Parijs-Nice (8 t/m 15 maart). In mei neemt Kruijswijk deel aan het Criterium du Dauphiné (31 mei t/m 7 juni). Kruijswijk is de enige van de 3 Jumbo-Visma-kopmannen die aan 2 grote rondes meedoet. Op 14 augustus begint hij aan de Vuelta.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)
De beste Nederlandse sprinter gaat niet naar de Tour. Afgelopen jaar won hij nog de 7e etappe. Het 26-jarige sprintkanon rijdt dit jaar de Giro d’Italia die op 9 mei begint en de Vuelta vanaf 14 augustus. Daarvoor is hij actief in de Ronde van Valencia (5 t/m 9 februari), Tirreno-Adriatico (11 t/m 17 maart), Milaan San-Remo (21 maart) en de Driedaagse Brugge-De Panne. Die wedstrijd in België begint op 25 maart.

Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
De 3e kopman van Jumbo-Visma rijdt op 8 maart mee in Parijs-Nice, is aanwezig bij de Ronde van het Baskenland die op 6 april van start gaat, rijdt de Waalse Pijl (22 april), Luik-Bastenaken-Luik (26 april) en Criterium du Dauphiné. Vanaf 7 juni staat alles in het teken van voorbereiden op de Tour de France.

Egan Bernal (Ineos)
De Tourwinnaar van 2019 start het nieuwe jaar in zijn thuisland. Op 11 februari rijdt hij de Tour Colombia. Parijs-Nice (8 t/m 15 maart), de Ronde van Catalonië (23 t/m 29 maart), de Ronde van het Baskenland (6 t/m 11 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april) dienen als voorbereiding op de belangrijke maand juni. Daarin rijdt hij kort voor de Tour de France nog de Ronde van Zwitserland (7 t/m 14 juni). 13 dagen later staat hij aan de start van de Tour, waarin de renner van Ineos zijn gele trui hoopt te vernieuwen.

Geraint Thomas (Ineos)
Ook bij Bernals ploeggenoot Geraint Thomas gaat de focus dit jaar volledig op de Tour de France. De winnaar van 2018 rijdt 4 wedstrijden ter voorbereiding: de Ronde van de Algarve (19 t/m 23 februari), de Tirreno-Adriatico (11 t/m 17 maart), de Ronde van Romandië (28 april t/m 3 mei) en de Ronde van Zwitserland (7 t/m 14 juni). Thomas werd afgelopen jaar 2e in de Tour, achter zijn ploeggenoot Bernal.

Chris Froome (Ineos)
Dit jaar wil Froome zich revancheren na zijn teleurstellende 2019. De 4-voudig winnaar van de Tour de France kan bij de winst van de gele trui het recordaantal zeges van de Tour de France evenaren. Froome viel vorig jaar vlak voor de Tour en brak daarbij zijn heup, elleboog, dijbeen en ribben. De Tour de France, zijn 8e deelname, is zijn enige geplande wedstrijd tot nu toe.