Wielertoppers versteld van buitengewone Remco Evenepoel: ‘Rivaal, zijn opmars prikkelt’

21 februari 2020

EPA

Alleskunner Remco Evenepoel hield donderdag huis in koninginnenrit van de Ronde van de Algarve. Het 20-jarige supertalent uit België versnelde op de slotklim, liet grote namen als Daniel Martin, Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali ter plaatse, en greep de ritzege én leiderstrui.


De wielerwereld is er inmiddels aan gewend: het tijdperk-Evenepoel is aangebroken. "Die jongen is buitengewoon", zei een verbijsterde Vincenzo Nibali na de finish. De Italiaanse winnaar van alle 3 de grote rondes ziet Evenepoel zelfs hoge ogen gooien wanneer de Belg komende Giro zijn 1e grote ronde rijdt.

Rivaal van iedereen
"Hij wordt daar een serieuze rivaal, denk ik. Zijn enige minpunt is dat hij nog jong is. Hoe verteert een renner van 20 een koers van 3 weken? Op papier hebben jonge renners wat tijd nodig voordat ze echt kunnen meedoen voor de eindzege. Maar ik heb zo langzamerhand het gevoel dat die theorie voor Evenepoel niet opgaat."

Want inmiddels heeft Evenepoel in nauwelijks 1 seizoen een palmares bijeen gefietst waar menig prof een loopbaan lang voor moet zwoegen. Ritzege én eindklassement in de Ronde van België, Clásica San Sebastián, het EK tijdrijden, ritzege én eindklassement in de Ronde van San Juan en nu dus een bergrit in de Ronde van de Algarve.

"We weten van vorig jaar dat Evenepoel een ongelofelijk talent is", sprak oud-Tourwinnaar Geraint Thomas nadat hij op meer dan een minuut van de ontketende Belg over de finish kwam. "En we wisten dat hij hier bij de favorieten hoorden. In die zin is het geen verrassing."

Machine
Want Evenepoel kan echt alles, weet Thomas. "Dit is een klim waarop je moeilijk vanaf de voet kan aanvallen. Het gaat heel geleidelijk omhoog, het is een tempoklim. Maar soms is het op zo'n klim moeilijker om kracht te ontwikkelen dan op van die steile beklimmingen."

Evenepoel kan doorstoten wanneer hij wil. "Maar als je in de buurt van de top komt, wanneer iedereen ongeveer op de limiet zit, én je hebt goeie benen, dan kan je gaan", aldus Thomas. "Dit toont gewoon dat Evenepoel in goede conditie is. Knap, want dit was een stevige rit en we hebben goed doorgetrapt."

Nibali en Thomas zagen donderdag van dichtbij welke schade de piepjonge Evenepoel al kan aanrichten. Andere toppers spraken eerder al hun bewondering uit. Een greep uit deze lovende woorden. "Ik heb nog nooit tegen hem gekoerst, maar wat ik al zag van Remco Evenepoel is ronduit indrukwekkend", zei Chris Froome.

Powerhouse
"Ik let dan vooral op zijn tijdritten. Zijn positie op de fiets is geweldig en hij ontwikkelt ook nog eens heel hoge wattages. Hij bereikt op zeer jonge leeftijd al een heel hoog niveau en daar heb ik veel bewondering voor." Tom Dumoulin viel hem bij. "Evenepoel? Da's ongelofelijk. Die rijdt echt heel hard. Zijn opmars prikkelt mij wel. Ik moet zorgen dat ik een tandje bij ga zetten."

Dat viel ook Peter Sagan op. "Evenepoel is een geweldig renner en hij is al ongelooflijk krachtig." Egan Bernal was het met zijn collega's eens. "Het is ongelooflijk hoe goed jonge kerels als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar al zijn op hun leeftijd. Remco werd bijvoorbeeld 2e op het WK tijdrijden. Op zijn 19e! Op die leeftijd stond ik zeker nog niet zo ver in het tijdrijden."