Wielrenner snapt niks van diskwalificatie door bidon: ‘Zo raakte ik verslaafd aan deze sport’

5 april 2021

BELGA

Michael Schär werd zondag uit de Ronde van Vlaanderen gezet. De Zwitserse wielrenner gooide namelijk een bidon weg op een plaats waar dat niet mocht. Op 1 april zijn de regels van de UCI aangescherpt. Schär zette een mooi verhaal op sociale media om uit te leggen hoe een bidon ooit inspirerend werkte voor hem.


Schär begint: "Ik herinner met alsof het gisteren was." In 1997 ging hij samen met zijn zus en zijn ouders naar de Tour de France. "Na een tijdje arriveerden de eerste motorrijders en cirkelde er een helikopter boven ons. Precies deze elektrische sfeer in de koers heeft mijn leven veranderd."

LEES OOK: 🎥 | Wielrenner gooit bidon en beseft meteen dat-ie uit de koers wordt gezet

Toen Schär dat wielrenners voorbij zag flitsen, wist hij het zeker: "Vanaf dat moment wilde ik zelf alleen nog maar profrenner worden. Je moet ook weten, op dat moment kreeg ik een drinkbus van een Polti-renner. Dit kleine stukje plastic leidde ertoe dat ik echt verslaafd raakte aan deze sport. Ik nam de bidon mee naar huis en hij herinnerde me elke dag aan mijn droom om profrenner te worden. Elke dag."

Gelukkige fan
"Nu ben ik zelf dus prof en rijd ik met veel plezier tussen al die gelukkige wielerfans. Op rustige momenten kijk ik altijd rond of ik een kind zie dat een lege drinkbus kan gebruiken. Als ik een kind zie, dan gooi ik mijn bidon zachtjes naar een plaats waar dat kind die drinkbus op een veilige manier kan grijpen. Zo heb ik twee jaar geleden een meisje dolgelukkig gemaakt, vertelden haar ouders me. Ze praat er nog altijd over. Misschien wordt ook zij ooit profrenster."

'Zo simpel is wielrennen'
Hij sluit af met een boodschap aan de UCI: "Dit zijn de momenten waarop ik nog meer van mijn sport houd. Niemand kan dat van ons afpakken. We zijn de meest benaderbare sport ter wereld. Wij geven drinkbussen weg terwijl we op onze fiets zitten. Zo simpel is het. Zo simpel is wielrennen."