Wim Stroetinga pakt brons op onderdeel scratch bij EK baanwielrennen

BSR

Sjors Tanis • 22:06, 17-10-2019 / Laatste Update: 00:05, 05-01-2024

Wim Stroetinga heeft bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn brons veroverd op het niet-olympische onderdeel scratch. De 34-jarige Fries wist na 60 ronden slim aan de binnenkant van de piste tussen een aantal coureurs door als 3e de te finishen.

De Spanjaard Sebastian Mora Vedri was iets eerder als winnaar solo over de streep gekomen en het EK-zilver ging naar de Griek Christos Volikakis. Stroetinga won in 2016 eveneens EK-brons op scratch.

Kwartfinales sprint: Lavreysen en Hoogland verder

Harrie Lavreysen heeft zich op de sprint geplaatst voor de halve finales. De Nederlandse titelkandidaat versloeg in de kwartfinales de Brit Joseph Truman in 2 races. Lavreysen veroverde eerder dit jaar in Polen de wereldtitel op dit onderdeel. Jeffrey Hoogland liet zich in de 2e race van de kwartfinales nog verrassen door de Fransman Rayan Helal. De titelverdediger, die het 1e duel met overmacht had gewonnen, kon in de laatste ronde zijn grote achterstand op zijn tegenstander net niet meer goedmaken. Hoogland wist later op de avond echter de 3e race te winnen en zo de halve finale te bereiken.

Shanne Braspennincx strandde in de kwartfinales. Ze moest 2 keer haar meerdere erkennen in de Duitse Emma Hinze. Laurine van Riessen reed op dit onderdeel de 13de tijd in de kwalificatie en werd daarna door Lioebov Basova uit Oekraïne uitgeschakeld in de 16de finales.

De strijd om de medailles bij de mannen en vrouwen op de sprint is vrijdagavond.