Winnares Van Vleuten ontsnapte aan diskwalificatie in de Ronde: ‘Ik heb mij vergist’

4 april 2021

Getty Images

Annemiek van Vleuten won zondagmiddag op machtige wijze de Ronde van Vlaanderen. De 38-jarige renster van Movistar fietste alles en iedereen eraf op de Paterberg en bereikte solo de streep in Oudenaarde. Toch was er na afloop een hevige discussie over Van Vleuten, die een bidon op een verkeerd moment zou hebben weggegooid.


En dat mag per 1 april niet meer. De UCI-regeltjes schrijven dat renners alleen een bidon weg mogen gooien op plekken waar iemand van het team staat om ze op te vangen, dit om vervuiling van het milieu tegen te gaan. Bij de mannen ging Michael Schär de mist in, hij werd gediskwalificeerd omdat hij dus een bidon wegsmeet.

Blauwe jas
"Ik dacht dat ik alles reglementair had gedaan", blikte Van Vleuten tegenover onder meer het Nieuwsblad terug. "Ik zag iemand met een blauwe jas staan en ging er vanuit dat het iemand van de ploeg was. En dus gooide ik mijn bidon weg, in de veronderstelling dat ik niet in de fout ging."

De beelden geven Van Vleuten gelijk, er stond inderdaad iemand in een blauwe jas maar die was niet van haar team. "Ik heb mij vergist", gaf Van Vleuten eerlijk toe. Toch mocht de Nederlandse na het oordelen van de jury haar zege behouden.