WK veldrijden: De Knegt hoopt op mooie tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert

25 januari 2023

photo: Cor Vos

Hoewel bij de elitevrouwen liefst 9 (!) Nederlandse veldrijdsters aan het WK in Hoogerheide mogen deelnemen, bezorgde die selectie bondscoach Gerben de Knegt de meeste hoofdpijn. "We zijn bij de vrouwen in de breedte zo sterk", zuchtte De Knegt, die woensdag zijn keuze voor de wereldtitelstrijd op 3, 4 en 5 februari bekendmaakte.


Bij de mannen mocht hij 7 renners kiezen, van wie Mathieu van der Poel de grote favoriet is om de wereldtitel te veroveren. Bij de vrouwen heeft Nederland 2 extra startplekken: een vanwege de Europese titel en winst van de wereldbeker door Fem van Empel en een omdat Marianne Vos de titelverdediger is.

"Voor de laatste plek moest ik nog kiezen tussen Aniek van Alphen en Manon Bakker. Hoewel Manon dit seizoen zeker ook goede dingen heeft laten zien, geeft de vorm van de afgelopen weken de doorslag in het voordeel van Aniek", aldus De Knegt, die met Van Empel en Puck Pieterse 2 favorieten voor de wereldtitel in zijn selectie heeft.

Selecties WK veldrijden
"Van Empel en Pieterse steken er de afgelopen tijd qua vorm bovenuit, maar we hebben zeker meer rensters in huis die voor de medailles mee kunnen strijden", dacht De Knegt hardop, wiens selectie verder bestaat uit Vos, Van Alphen, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Inge van der Heijden en Annemarie Worst. De vrouwen rijden hun wedstrijd op zaterdag 4 februari.

Bij de mannen heeft De Knegt met Lars van der Haar, vorig jaar 2e achter de Brit Tom Pidcock, nog een podiumkandidaat. Maar de aandacht zal zondag 5 februari toch uitgaan naar Van der Poel. De Knegt: "Ik kijk net als iedereen uit naar een mooie tweestrijd tussen Mathieu en Wout van Aert op een parkoers, dat naar verwachting nog wat modderig zal zijn en daardoor niet te snel."

En... daar bleef zijn hoop niet bij. "Ik hoop vooral op een eerlijke strijd, zonder pech. Wordt het een tactisch steekspel, dan zijn er wellicht nog meer kapers op de kust. Mathieu zal voor niets minder dan de winst gaan." De andere Nederlandse elitemannen zijn Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis, Ryan Kamp, Mees Hendrikx en Corné van Kessel.

Beloftenwedstrijd
Bij de beloften-vrouwen heeft Nederland met Shirin van Anrooij de favoriet. De Zeeuwse won dit jaar al wereldbekerwedstrijden tussen de elitevrouwen. De Knegt rekent bij de beloften-mannen Tibor del Grosso en David Haverdings tot de kanshebbers voor een medaille. Vrijdag 3 februari is de gemengde aflossing, een teamwedstrijd.