WOW! Amy Pieters Europees kampioen in Alkmaar

10 augustus 2019

Cor Vos

Amy Pieters heeft in Alkmaar het EK wegwielrennen voor vrouwen gewonnen! In een sprint was ze sterker dan haar mede-aanvalsters Elena Cecchini en Lisa Klein. Ze volgt Marta Bastianelli op.


Bondscoach Koos Moerenhout had niet de beschikking over Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, maar toch verscheen de Nederlandse ploeg met 3 absolute topfavorieten aan de start. Met 10 rondjes dwars door het centrum van Alkmaar op het menu werd er niet op een sprint gewacht, terwijl Lorena Wiebes, Marianne Vos en Kirsten Wild allemaal over een sterke sprint beschikken. Amy Pieters werd met meer dan 70 kilometer te gaan vooruitgeschoven en kreeg met Lisa Klein (Duitsland) en Elena Cecchini (Italië) 2 rensters van de beste wielerlanden mee. In het peloton viel het compleet stil.

Britten
Op het moment dat de voorsprong was gegroeid tot meer dan 2 minuten gingen de Britse vrouwen zich met de koers bemoeien. Zij kregen hulp van de Belgen, al was hun kopvrouw Lotte Kopecky eerder in de wedstrijd nog gevallen. Met nog iets meer dan 2 rondes te gaan was er nauwelijks iets van de achterstand afgesnoept en leek het uitgedunde peloton genoegen te nemen met een ereplaats.

Vos
Bij het ingaan van de voorlaatste ronde veranderde de situatie. Door toedoen van vooral Vos werd de voorsprong gehalveerd. Later kreeg ze ook steun van Brand en de Italiaanse vrouwen. Het zag er plots een stuk minder rooskleurig uit voor de koplopers en de situatie deed erg veel denken aan het EK van 2018.

Finale
Met een voorsprong van 45 seconden gingen Pieters, Klein en Cecchini de 11,5 kilometer lange slotronde in. Het beloofde een spannende finale te worden met een gevecht tussen de leidsters en het peloton, maar al heel snel viel het stil in de uitgedunde groep. De voorsprong van de leidsters groeide weer en Pieters stond voor de zware taak om het Canyon-duo te verslaan. Klein probeerde Pieters te verrassen, maar dat lukte niet. Het draaide op een sprint uit en daarin was Pieters de beste.