Bondscoach Wouda legt uit waarom ‘Kromo’ niet op 100 meter vrij in actie komt

7 augustus 2018

ANP

Ranomi Kromowidjojo doet tijdens dit EK langebaan in Glasgow niet mee aan de 100 meter vrij. En dat heeft een reden. Volgens bondscoach Marcel Wouda is het overvolle programma van Kromo de reden. "Het is een optelsom geweest", zei hij tegenover het Algemeen Dagblad.


Voor morgen (woensdag, red.) staan de finale van de 100 vrij, de halve finale 50 vlinder en finale 4x100 vrij gemengde estafette op het programma.

Optelsom
Met het drukke programma werd al lange tijd rekening gehouden. "We wisten dat Ranomi deze dag een druk programma zou hebben. Daarom hebben we lang geleden al tegen elkaar gezegd dat we twee dagen van te voren zouden kijken hoe ze ervoor staat. Hoe is de vorm? Hoe is het herstel? Waar liggen voor Nederland de grootste medaillekansen? Het is een optelsom geweest."

Toch was het een lastige beslissing. "Nee ik wil Ranomi niet beschermen voor een mogelijk tegenvallende race op de 100 vrij", erkende hij. "We kijken waar de kansen op medailles liggen. Die zijn er op de 50 vlinder en de gemengde estafette waar Ranomi deel van uitmaakt."

Evaluaren
In Glasgow verkeert Kromo niet in haar grootste vorm ooit. "Het niveau is een tandje lager dan vorig jaar. Na de EK gaan we evalueren hoe dat kan. Wel zie ik dat haar vorm met de dag beter wordt. Gisteravond (maandag, red.) zwom ze een prima splittijd van 52,98 seconden op de gemengde estafette", aldus bondscoach Wouda.