😯💉 | Chinese topzwemmer Sun Yang voor 8 jaar (!) geschorst vanwege doping

28 februari 2020

Sun Yang heeft een probleem. De zwemmer wordt voor 8 jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Die straf heeft het internationale sporttribunaal CAS opgelegd.


De 28-jarige Chinese topzwemmer weigerde in 2018 mee te werken aan een dopingcontrole omdat de controleurs zich volgens hem niet konden identificeren. Eerst sprak de mondiale zwembond FINA Sun Yang nog vrij vanwege procedurefouten.

Tegen die beslissing ging het mondiale antidopingbureau WADA met succes in beroep bij het CAS. WADA zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak van het CAS. WADA verzocht het CAS vorig jaar de Chinees wel te schorsen vanwege de weigering.

Persona non grata
De 3-voudig olympisch kampioen werd in 2014 al eens voor 3 maanden geschorst na een positieve dopingtest. Ondanks het beroep mocht Sun in juli 2019 wel meedoen aan de WK. Tot ongenoegen van heel wat van zijn collega-zwemmers, die demonstratief weigerden om de Chinees op het podium te feliciteren nadat hij in Gwangju goud had gepakt op de 200 en 400 meter vrije slag.