KNZB gaat bondscoaches binden tot en met de Spelen van 2021

12 april 2020

ANP

De contracten van de bondscoaches die in dienst zijn bij de Nederlandse zwembond worden met een jaar verlengd nu de Olympische Spelen zijn uitgesteld tot de zomer van 2021. KNZB-td André Cats voert daar gesprekken over met de hoofdcoaches Arno Havenga, Harry van der Meer (waterpolo), Marcel Wouda, Mark Faber (zwemmen), Edwin Jongejans (schoonspringen), Esther Jaumà (synchroonzwemmen) en Sander Nijhuis (para-zwemmen).


"We hebben de intentie uitgesproken om met elkaar naar Tokio te gaan, dat wordt nu dus in 2021", zegt Cats.

Wie zijn er al geplaatst?
De schoonspringsters Inge Jansen (3 meterplank) en Celine van Duijn (10 meter) hebben zich geplaatst voor de Spelen. De synchroonzwemmende tweelingzussen Noortje en Bregje de Brouwer hopen dat nog te gaan doen. Beide waterpoloteams zijn aangewezen op het laatste olympisch kwalificatietoernooi. Bij de zwemploeg hebben onder anderen Ranomi Kromowidjojo, Arno Kamminga, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Arjan Knipping voldaan aan de limieten voor de Spelen.

Zwembaden dicht
Als gevolg van de maatregelen die de overheid heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zijn alle zwembaden nu dicht. De bond hoopt dat nationale trainingscentra binnenkort weer kunnen opengaan. De waterpoloteams trainen in Zeist, de zwemmers in Eindhoven en Amsterdam. "Wellicht kunnen we eerst weer in kleine groepjes gaan trainen", zegt Havenga. "Maar we wachten nu af wat de overheid gaat beslissen, daar hechten we veel waarde aan.”

Cats benadrukt dat het voorschrift van 1,5 meter afstand houden waarschijnlijk wel nog maandenlang in stand zal worden gehouden. “Dat is het ‘nieuwe normaal' geworden.”