Topzwemmers trainen stiekem in Zeist: NOC*NSF grijpt in

30 april 2020

EPA

De Nederlandse topzwemmers hebben de afgelopen 3 weken stiekem getraind in een zwembad in de bossen van Zeist. Op last van NOC*NSF moesten de zwemmers hun trainingen stoppen, stelt technisch directeur Maurits Hendriks van de sportkoepel.


Nadat NOC*NSF signalen had gekregen dat er in het topsportbad van de KNZB in Zeist werd gezwommen, heeft de sportkoepel direct actie ondernomen. "We hebben aangegeven dat trainen volgens ons niet mag in verband met de noodverordening die ter plaatse geldt”, lichtte technisch directeur Maurits Hendriks woensdagavond toe. "We hebben erop aangedrongen dat de zwemmers moesten stoppen en dat hebben ze gedaan”, aldus Hendriks.

Friesland
Vanwege het coronavirus besloot NOC*NSF half maart alle topsportaccommodaties te sluiten. De topzwemmers uit Eindhoven en Amsterdam hadden toen net hun tenten opgeslagen in een klooster in Drachten. Hier zouden ze enkele weken intern verblijven om te trainen in een nabijgelegen zwembad. Al na 1 training moesten ze Friesland weer verlaten. Na een korte periode van individuele trainingen op het droge besloot technisch directeur André Cats van de zwembond uit te wijken naar het topsportbad van Zeist voor zwemtrainingen. Hier trainen – diep verscholen in de bossen – normaal gesproken de nationale waterpoloteams.

Via de achterdeur
Begin april kwamen de topzwemmers uit Eindhoven en Amsterdam hier 1 keer per dag via de achterdeur binnen om in het zwembad aan hun watergevoel te werken. Ze zwommen hier een kleine 2 uur per dag waarbij ze wel 1 baan uit elkaar lagen. Na de training mochten ze niet douchen, alleen snel omkleden, en stapten ze weer in hun auto’s.

Regels overtreden
André Cats wilde weinig kwijt over het Zeister avontuur. "Ik ga niet ontkennen dat we gebruik hebben gemaakt van Zeist, maar hoe en wat vind ik niet relevant”, aldus Cats. Op de vraag waarom de zwembond willens en wetens de regels heeft overtreden zegt Cats: "Het is maar de vraag of we de regels hebben overtreden. Maar daar wil ik nu niet op ingaan. Het belangrijkste is dat we vanaf donderdag weer kunnen trainen in onze zwembaden in Amsterdam en Eindhoven. Wij kijken naar de toekomst.”