Zwemlegende Phelps is bang dat atleten depri worden door uitstel Spelen

28 maart 2020

ANP

Michael Phelps maakt zich zorgen om sporters die nu een jaar moeten wachten op de uitgestelde Olympische Spelen. De inmiddels gestopte Amerikaanse zwemlegende is bang dat sommige atleten mentale problemen zullen krijgen: “Ik hoop heel, heel erg dat we hierdoor geen stijging in zelfmoorden zullen zien", zegt hij tegen NBC Sports.


"Want het mentale deel is hier heel belangrijk. We hebben een uitstel als deze nog nooit meegemaakt. Het was de juiste beslissing, maar heb wel medelijden met de atleten."

Depressie
Phelps is zelf ook zwaar depressief geweest. In 2014, toen hij voor een paar jaar stopte met topsport, dacht hij er zelfs aan om een einde aan zijn leven te maken. Hij overwon de problemen en keerde in 2016 met succes terug op de Spelen. Maar ook na die tijd kende hij nog altijd ups en downs. "Ik heb een aantal depressieve periodes meegemaakt sinds Rio", zegt Phelps daarover, “Depressie is niet iets dat zomaar even verdwijnt. Maar ik heb geleerd dat depressie en angst me niet tegen kunnen houden, ze maken me wie ik ben."

Erelijst
Phelps won bij de Olympische spelen van 2004, 2008, 2012 en 2016 in totaal 28 medailles. Daarmee is hij recordhouder. In 2000 deed Pelphs, toen nog maar 15 jaar ook al mee op de 200 vlinderslag, maar daar eindigde hij als 5e.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of de chat.