Lieke Klaver heeft WK-limiet op 200 meter te pakken bij NK atletiek

Sjors Tanis • 18:50, 25-06-2022 / Laatste Update: 04:12, 12-12-2023

Lieke Klaver heeft bij de NK atletiek in Apeldoorn voldaan aan de limiet voor de WK op de 200 meter. Ze snelde in de halve finales naar een tijd van 22,71 seconden, ruim onder de vereiste 22,80 voor deelname aan de wereldkampioenschappen, volgende maand in het Amerikaanse Eugene.

Klaver had zich al geplaatst voor de WK op de 400 meter. Die afstand slaat ze over bij de nationale titelstrijd.

Bol

Femke Bol, specialiste op de 400 meter horden (maar ook zij slaat die afstand over), plaatste zich met de 2e tijd voor de finale van de 200 meter. Ze won haar heat in 23,00 seconden, waarbij de Amersfoortse atlete een fikse tegenwind moest trotseren. Jamile Samuel noteerde met 23,18 de 3e tijd in de halve finales.

De finale van de 200 meter is zondag.

Smidt pakt goud op 400 meter horden

Nick Smidt is in Apeldoorn voor de 4e keer Nederlands kampioen op de 400 meter horden geworden. De Assenaar was oppermachtig en snelde bij de NK in 49,43 naar het goud. Hij had meer dan 2 seconden voorsprong op nummer 2 Binne Brok.

In de series op vrijdag had Smith zijn vorm al getoond met een persoonlijk record van 49,12. Hij kwam daarmee in de buurt van de WK-limiet van 48,90. Een ticket voor de WK volgende maand in het Amerikaanse Eugene is alsnog mogelijk, want met de titel heeft Smidt weer de nodige punten vergaard voor de wereldranglijst. Een plek bij de eerste 32 geeft recht op WK-deelname.

5000 meter

Richard Douma veroverde voor het eerst de titel op de 5000 meter. Hij had er al 4 op de 1500 meter. De Zaandammer speelde met de concurrentie tijdens de race. Hij liep aanvankelijk samen met Stan Niesten weg van de rest, maar liet zich tegen het einde van de wedstrijd weer inlopen. Douma beschikte in de laatste ronde over de sterkste eindspurt en won in 14.03,04.

Diane van Es was verreweg de beste op de 5000 meter bij de vrouwen. Ze schudde enkele ronden voor het einde haar laatst overgebleven concurrente Marcella Herzog van zich af en soleerde naar het goud in 15.48,38. De tijden van Douma en Van Es lagen ver af van de WK-limiet.