Marathonloper Björn Koreman wint rechtszaak tegen winkeldief: ‘Dit mag hij wel even voelen’

23 september 2022

ANP

Marathonloper Björn Koreman hoopte mee te kunnen doen aan de Olympische Zomerspelen te Tokio in 2021. Hij kwalificeerde zich echter niet. Dat had te maken met een incident in maart 2021, toen hij een winkeldief tegenhield en daarbij 2 ribben brak.


Koreman spande een rechtszaak aan. Vrijdag won hij die. Tegenover het AD legt hij uit wat zijn motivatie was: "Ik heb toen 2 maanden stipendium misgelopen van NOC*NSF en ook veel kosten gemaakt bij bijvoorbeeld ziekenhuis- en fysiobezoeken. Het was niet mijn intentie van: wij moeten daar even geld gaan halen. Ik wilde vooral gerechtigheid."

Camerabeelden
"Toen het destijds was gebeurd, belde ik naar de Albert Heijn om te vragen of er camerabeelden waren. Toen bleek dat hij in die week daarna nóg een keer had gestolen. Dit was een veelpleger, die nu ook nog drie andere diefstallen aan zijn broek had. Dan denk je: dan mogen ze dit wel even voelen. Daarom ben ik ook blij met zijn celstraf van 7 maanden."

7.000 euro
"Het gaat om iets van 7.000 euro, waarvan zo’n 2.000 euro als immateriële schade geldt. Dat bedrag is redelijk hoog, omdat het zomaar mijn enige Olympische Spelen zouden kunnen zijn. Al ga ik er zelf vanuit natuurlijk dat ik er in Parijs én Los Angeles wél bij ben."