Diamond League-atleten lopen keihard door spandoek milieuactivisten
i

ANP

Diamond League-atleten lopen keihard door spandoek milieuactivisten

Matthijs Nijhuis • 11:35, 04-07-2023 / Laatste Update: 03:11, 12-12-2023

Op de Diamond League-wedstrijd in Stockholm verstoorden klimaatactivisten opnieuw doodleuk een sportevenement. Dit keer moest de atletiekbaan eraan geloven. Tijdens de 400 meter vonden 3 activisten het een goed idee om met een groot spandoek zo’n 10 meter voor de finish te gaan zitten. De atleten hadden hier schijt aan en liepen er gewoon dwars doorheen.

6 banen werden versperd door het doek met de tekst 'stop met het mijnen van turf'. De 8 atleten hadden hun sprint richting de eindstreep al ingezet dus het merendeel liep gewoon door de banner heen. De focus lag duidelijk op het sporten en niet op degenen die dat probeerden te verstoren.

Totaal respectloos

Winnaar en Olympisch kampioen Karsten Warholm (27), wiens baan niet werd gehinderd, was woedend. "Het is totaal respectloos tegenover mensen die hun werk goed proberen te doen", zei hij achteraf.

Zelf werd hij niet gehinderd door de activisten, maar dat maakte hem niet minder boos. "Het is toegestaan om te protesteren en het ergens oneens mee te zijn. Maar dit is niet de manier om dat te doen. Ik ben echt pissig."