Femke Bol blijft bescheiden na succesvol 2023: 'We zijn gewoon mensen'
i

ProShots

Femke Bol blijft bescheiden na succesvol 2023: 'We zijn gewoon mensen'

Marcel Roes • 16:47, 26-12-2023 / Laatste Update: 13:14, 07-01-2024

Femke Bol maakte in 2023 een hoop dromen waar: de atlete pakte 2 gouden plakken bij de WK atletiek en domineert ook daarbuiten. De Amersfoortse was bijvoorbeeld ook schier onverslaanbaar op de 400 meter horden tijdens de Diamond League-bijeenkomsten. En als toetje werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar 2023.

Zo tegen het einde van het jaar maakt Bol de balans op over het veelbevewogen jaar. Ze zegt tegen het AD: "Uiteindelijk kun je het allemaal een plekje geven". Daarmee doelt ze niet alleen op de enorme successen, maar ook op die ene grote domper, toen ze viel tijdens de 4x400 meter gemengde estafette. Het kostte het Nederlandse team goud.

"Maar wel pas als het seizoen erop zit", aldus Bol. "Pas toen hoefde ik niet meer door te gaan. Kon ik eindelijk gaan genieten en ook écht zien wat ik allemaal had meegemaakt."

Focus

Dat moment blijft haar dwars zitten. Wel denkt haar coach Laurent Meuwly te weten hoe die val tot stand kwam en hoe een herhaling voorkomen moet worden. Bol moet vooraf aan werkelijk alle wedstrijdscenario's denken en daar een plan voor hebben, zodat ze door niks kan worden verrast. Nu was dat wel zo, mede door de opmars van de Amerikanen, en ook doordat ze meer was gefocust op het wereldrecord dan op de situatie op de baan.

Sportvrouw van het Jaar

Waar sommige sporters weinig voelen voor prijzen als Sportman/Sportvrouw van het jaar, daar is Bol oprecht blij met de uitverkiezing. "Dat vind ik heel speciaal. Het is iets waar ik van jongs af aan al naar keek met mijn ouders", zegt ze.

We zijn gewoon mensen

Een vleugel glamour, daar houdt ze wel van. Maar ze beseft dat er meer is in het leven dan dat. En ook meer dan sport. "Eén moment hoeft mij niet te definiëren", legt Bol uit. "Als sporter vergeet je dat soms. Soms lijkt sport alles wat je doet en wie je bent. Maar we zijn gewoon mensen. En we hebben allemaal wel eens een slechte dag. Als iets slecht gaat, kun je heel erg gaan denken van: oh, dat ben ik, ik ben slecht."

"Maar toen ben ik er in geslaagd om dat goed apart van elkaar te kunnen zien. Daar ben ik normaal niet zo goed in. Dus ja, ik ben daar wel heel trots op. Het WK heeft mij laten zien hoe weerbaar ik ben."

Lees ook: Dit waren de prachtige outfits van onder andere Femke Bol en Lieke Klaver tijdens het sportgala