Lisanne de Witte heeft na 3 maanden nog last van hersenschudding: 'Gaat moeizamer dan verwacht'
i

Pro Shots / Johan Manders

Lisanne de Witte heeft na 3 maanden nog last van hersenschudding: 'Gaat moeizamer dan verwacht'

Joris Kaper • 15:53, 15-07-2022

Lisanne de Witte is een opvallende afwezige op de WK atletiek, dat vrijdag begint en in de Amerikaanse stad Eugene wordt gehouden. De Nederlandse hardloopster heeft nog last van de naweeën van een flinke hersenschudding die ze in april opliep. Daardoor besloot de 29-jarige De Witte om het WK over te slaan. Sportnieuws.nl sprak met de specialist op de 400 en 800 meter over onder andere het WK, waar haar zusje Laura wel aan meedoet.

Door: Joris Kaper

"De keuze om niet naar de WK te gaan was een goede beslissing, maar het voelt soms niet zo", zegt Lisanne de Witte. "Ik heb nog gewoon te veel last van die hersenschudding. Het gaat op dit moment redelijk goed, ik doe ook weer aan wedstrijden mee. Maar het is nog te wisselvallig en dan ga je twijfelen: moet ik wel mee naar de WK? Uiteindelijk besloot ik niet te gaan."

Zware hersenschudding

De Witte hield de hersenschudding over aan een trainingsstage in Zuid-Afrika, begin april. "Tijdens een circuittraining was ik bezig met een snatch. In plaats van de stang terug te halen naar mijn schoot, belandde die op mijn hoofd. Dat zal met verzuring of vermoeidheid te maken hebben gehad, al ben ik ook enigszins onhandig. Dat kan ook mee hebben gespeeld, haha!"

'Ik was duizelig, misselijk en gedesoriënteerd'

Ik had daarna megahoofdpijn en heb de training nog wel afgemaakt. Maar ik was duizelig, misselijk en gedesoriënteerd. Dus ik merkte wel dat het heftig was. Maar ik heb ook de volgende dag nog getraind, terwijl dat achteraf heel dom was. Dat is het laatste wat je dan moet doen. Maar ik had nog nooit een hersenschudding gehad, ik wist niet hoe dat voelde. Toen merkte ik dat die hoofdpijn niet wegtrok en dacht ik: dit is too much, dit is niet zomaar hoofdpijn."

Wekenlang rust

Een aantal weken verplicht rust pakken en nietsdoen, dat was het advies voor De Witte. "Ik ben eerder teruggegaan naar Nederland, want in je eigen omgeving beter worden werkt toch het beste. Daarna ben ik begonnen met rustig fietsen en stukjes joggen van een paar minuten. Daar moest ik vervolgens een dag van bijkomen. Voordat ik een trainingsweek kon draaien, nog zonder krachttraining en explosieve dingen, was ik 1,5 maand verder."

Beslissing om de WK te skippen

Na een dikke 3 maanden heeft De Witte nog steeds last van de hersenschudding en besloot ze de WK atletiek te skippen. "In wedstrijden is de belasting toch anders als bij trainingen, het gaat allemaal moeizamer dan verwacht. Ik had niet ook niet gedacht dat dit zo lang zou duren. Ik moet weer helemaal wennen aan de prikkels rondom wedstrijden. Je hersenen moeten dat gewoon weer aanleren. Ingewikkeld, maar op die manier wilde ik niet meedoen aan de WK. Je krijgt bovendien ook te maken met de vliegreis en de jetlag, de stress, de druk… Ik denk niet dat ik dat al had aangekund."

Zilver op de WK indoor

De Witte zou op de WK uitkomen op de 4x400 meter estafette. Afgelopen maart bij de WK indoor pakte De Witte samen met Femke Bol, Lieke Klaver en Eveline Saalberg nog zilver op dit onderdeel. "Mijn beslissing is niet zozeer voor mijzelf genomen, maar vooral voor mijn teamgenoten. Als ik een individueel onderdeel had gelopen, was ik misschien wel gegaan. Maar zij moeten wel op mij vertrouwen. En ik vertrouw mezelf op dit moment niet, dus waarom zouden mijn teamgenoten dat dan wel doen? Met die mindset heb ik besloten niet te gaan."

"Toen ik die beslissing nam was het goed. Maar nu de WK echt voor de deur staat, denk ik wel van: ah shit, ik had daar ook willen zijn. Maar ondanks dat heb ik de juiste beslissing gemaakt. Ik richt me nu op de EK in augustus, waar we ook kans hebben op een medaille."

Zusje Laura wel op de WK

Terwijl Lisanne niet op de WK is, is zusje Laura dat wel. Zij zit in de selectie voor de 4x400 meter bij de vrouwen en de mixed estafette op dezelfde afstand, al is het nog de vraag of ze in beide disciplines in actie komt. "Natuurlijk ga ik kijken hoe zij het zal doen, logisch als grote zus zijnde. Ik heb veel contact met haar, elke dag wel. Ik heb ook contact met mijn teamgenoten die aan de WK meedoen. Maar met je zusje heb je natuurlijk meer contact, we bellen elke dag wel even over persoonlijke dingen of de WK."

Andere sporten

De aandacht van De Witte gaat natuurlijk vooral uit naar het hardlopen, maar vindt ze andere disciplines ook leuk? "Naast het hardlopen, dus ook de lange afstanden, volg ik de springonderdelen ook graag. Dat is trouwens live vaak lastig te volgen op tv, omdat er vaak geswitcht wordt in het programma naar andere onderdelen. Dat maakt het lastig, maar interessant vind ik het wel. Ik ken ook een paar van de meiden die meedoen, dan ga je die toch ook automatisch volgen."

"En als je als atletiekteam ergens bent, hou je natuurlijk ook de andere teamleden in de gaten. Dan ga je ook disciplines volgen die je normaal gesproken misschien niet zo snel volgt. Laten we hopen dat het een succesvol WK wordt voor alle Nederlanders."