Naomi Visser levert op WK beste meerkamp-prestatie ooit van een Nederlandse

Marcel Roes • 16:40, 21-10-2021 / Laatste Update: 01:05, 08-01-2024

Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2016 schaarde een Nederlandse turnster zich onder de beste 10 allroundsters van de wereld. Naomi Visser eindigde als 5e in de WK-meerkampfinale in het Japanse Kitakyushu, de beste prestatie ooit van een Nederlandse. 

In 2001 werd Verona van de Leur 9e bij de WK in Gent. 5 jaar geleden zorgde Eythora Thorsdottir voor een historische olympische prestatie met een 9e klassering in Rio de Janeiro. De beste Nederlandse meerkampster van het moment greep de trip naar Japan aan om de nare nasmaak van het olympische toernooi weg te spoelen. Ze moest genoegen nemen met een reserverol. Omdat ze voor vertrek positief getest werd op corona, moest ze afgelopen zomer in Nederland achterblijven.

Visser werkte de meerkamp af zonder grote fouten en verbeterde haar kwalificatiescore met ruim een half punt. Met een totaalscore van 52.832 punten nestelde ze zich tussen de wereldelite. De titel ging naar de Russin Angelina Melnikova (56.632). 

Kouwe kikker

Visser, door coach Wevers bestempeld als een 'kouwe kikker', bekeek met een tevreden glimlach haar puntentotaal op het scorebord na de afsluitende sprong. Ze moest toen nog wel minutenlang wachten voordat al haar concurrenten afgewerkt waren en de 5e plaats een feit was.