Nieuw-Zeelandse hardloper verklaart dopingschorsing: 'Kreeg epo in plaats van coronavaccin'
i

Getty Images

Nieuw-Zeelandse hardloper verklaart dopingschorsing: 'Kreeg epo in plaats van coronavaccin'

Bart van der Wijst • 15:25, 22-03-2023

De Nieuw-Zeelandse hardloper Zane Robertson (33) heeft een nieuw level bereikt in de categorie slechte smoezen. In zijn bloed werd een verboden middel gevonden, waardoor het sporttribunaal hem voor 8 jaar schorste. Robertson zelf vindt dat hij daar weinig aan kon doen. Hij kreeg "geen coronavaccin, maar epo ingediend".

Robertson is Nieuw-Zeelands recordhouder op de halve marathon (59,47) en marathon (2.08,19). Maar wat zijn die tijden nog waard nu hij betrapt is op doping. Dat gebeurde bij de Great Manchester Run in mei 2022. In februari 2023 stopte Robertson. De vraag is alleen of dat vrijwillig gebeurde.

Sjoemelen met papieren

Hij testte positief op epo. Ter verdediging sjoemelde Robertson ook nog eens met wat papieren. Hij gaf medici in Kenia de schuld. Volgens Robertson kreeg hij epo ingespoten in plaats van een coronavaccinatie.

Reactie uit Kenia

Lulkoek, volgens de vicepresident van de medische instelling in Kenia. "De heer Robertson kreeg geen epo toegediend, hij bezocht onze faciliteit niet op de vermeende datum en de medische notities die de heer Robertson heeft aangeleverd, werden niet verstrekt door ons. Bovendien komt het patiëntnummer op de documentatie niet overeen met dat van meneer Robertson."

Daarnaast waren de artsen die Robertson hielpen slechts laboratoriummedewerkers volgens de vicepresident. Een van hen was zelfs niet eens aan het werk op de door Robertson opgegeven datum.

Anti-doping

"Waar de sporters zich ook bevinden, onze wereldwijde partnerschappen stellen ons in staat om samen te werken en doping op te sporen", stelde Nick Paterson namens antidopingautoriteit Drug Free Sport New Zealand.

En Robertson? De man die 36e werd op de marathon van de Zomerspelen in Tokio hing vooral het slachtoffer uit. "Het is verontrustend dat ik deze dingen voor mijn ogen zie gebeuren, maar dat er niets tegen gedaan wordt. Iedereen gaat maar gewoon door met racen."