Olympische heldin Sifan Hassan voor 2e keer op rij verkozen tot Sportvrouw van het Jaar
i

Pim Ras Fotografie

Olympische heldin Sifan Hassan voor 2e keer op rij verkozen tot Sportvrouw van het Jaar

Eimert Pruis • 22:41, 22-12-2021 / Laatste Update: 08:59, 12-12-2023

Sifan Hassan is voor de 2e keer op rij de beste sportster van Nederland. De atlete, die de prijs bij de vorige verkiezing in 2019 ook al won, versloeg bij het sportgala voor Sportvrouw van het Jaar shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten.

Hassan werd vorige week al voor de 3e keer op rij gekozen tot beste Nederlandse atleet van het jaar. Hassan werd eerder dit jaar al gekozen tot Europees atlete van het jaar. Ze stond ook voor de 3e keer op rij op de shortlist voor de verkiezing van beste atlete van de wereld, maar ze zag die prijs naar de Jamaicaanse sprintvedette Elaine Thompson-Herah gaan.

Olympische heldin met unieke combi

Hassan was afgelopen zomer de grote ster op de Olympische Spelen van Tokio, waar ze goud won op de 10.000 en 5000 meter en brons op de 1500 meter. Niet eerder combineerde een atlete deze 3 loopafstanden op een groot kampioenschap. Ook verbeterde de 28-jarige atlete tijdens de FBK Games het wereldrecord op de 10.000 meter, hoewel ze het twee dagen later alweer kwijt was.

Het sportgala, dat vanavond op een vrijwel lege locatie in Haarlem wordt gehouden, werd vorig jaar vanwege de coronapandemie afgelast. Daarom worden nu de prestaties van 2021 én 2020 belicht. De sporters en coaches konden de afgelopen 2 dagen digitaal hun stem uitbrengen voor de prijzen voor de Sportman, Sportvrouw, Paralympisch Sporter, Sportploeg en Coach van het Jaar. Hun stemmen tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de overige 50 procent komt bij de 9 leden van de vakjury vandaan.