Ook VAR in de atletiek: hordenloper wil eigen valse start controleren en rent onder protest mee
Asier Martínez ©Getty Images

Ook VAR in de atletiek: hordenloper wil eigen valse start controleren en rent onder protest mee

20:34, 02-03-2024 / Laatste Update: 20:41, 02-03-2024

Asier Martínez was een pechvogel bij de WK indoor atletiek 2024. In de halve finale van de 60 meter horden ontvouwde zich een klein drama rondom de 23-jarige Spaanse renner.

In de eerste heat veroorzaakte Martinez een valse start. Nadat de omroeper zei dat baan vijf schuldig was, keek hij enorm verbaasd om zich heen. Huh, ik? Hij kon het werkelijk niet geloven. Tegen de man die hem de rode kaart toonde, zei hij dat hij de beelden van de start wilde zien. Een medewerker van het toernooi begeleidde hem vervolgens naar een monitor.

VAR

Wat hij op het scherm te zien kreeg, overuigde Martinez niet. Hij stond erop om alsnog mee te doen aan de heat. Onder protest, zoals dat heet, zodat ondertussen de jury nog wat beter naar de beelden kon kijken. Vervolgens perste hij er een prima race uit. Het zou genoeg zijn om zich te plaatsen voor de finale. Maar helaas: de rode kaart bleef staan. Martinez was zijn eigen VAR, maar hij kon de referee niet overrulen.

Niet te geloven

Na zijn heat bleef de Spanjaard maar rondhangen rondom de baan. Hij leek het gewoonweg niet te kunnen accepteren dat zijn toernooi op deze manier eindigde. Bij het WK 2022 werd hij vierde op dit onderdeel.