Sprintkampioen Noah Lyles basht NBA: 'Wereldkampioen van wat? De Verenigde Staten?'

Bart van der Wijst • 14:37, 28-08-2023 / Laatste Update: 21:47, 11-12-2023

Noah Lyles kende een bijzonder succesvolle WK atletiek. De sprinter uit de Verenigde Staten won goud op het koningsnummer, de 200 meter én de 4x100 meter estafette. Hij mag zich dus met recht wereldkampioen noemen. Iets wat Lyles niet vindt van teams die de NBA winnen.

"Weet je wat mij het meeste raakt, is dat ik de NBA Finals moet kijken en zij het label 'wereldkampioen' op hun hoofd plakken. Wereldkampioen van wat?", vroeg Lyles zich hardop af. "De Verenigde Staten?"

Kritiek

De NBA (National Basketball Association) komt uit de VS, dus heeft Lyles gelijk. "Dat is niet de wereld, wíj zijn de wereld", sprak hij op de persconferentie bij de WK atletiek in Boedapest. "We hebben bijna elk land hier dat vecht, floreert en hun vlag opsteekt om te laten zien dat ze vertegenwoordigd zijn. Er zijn geen vlaggen in de NBA", lachte Lyles.

Die uitspraken vielen niet lekker bij veel NBA-fans. Maar ook spelers reageerden. "Iemand help deze broer", schreef Kevin Durant, speler van Phoenix Suns, onder een post van ESPN. Draymond Green was ook op z'n pik getrapt: "Wanneer slim zijn fout gaat." De aangevallen Amerikanen en basketballers stonden zeker niet vooraan toen verstand werd uitgedeeld...