Topatlete Sifan Hassan ondergaat flinke metamorfose en zoekt grenzen op: 'Het is heel moeilijk'
i

Sifan Hassan won goud op de marathon tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Getty Images

Topatlete Sifan Hassan ondergaat flinke metamorfose en zoekt grenzen op: 'Het is heel moeilijk'

08:06, 06-03-2025 / Laatste Update: 08:06, 06-03-2025

Sifan Hassan heeft na haar historische prestatie op de Olympische Spelen in Parijs een nieuw doel voor ogen. Maar de trainingen zijn moeilijker dan gedacht. Toch wil ze weer de grenzen van haar kunnen opzoeken. "Ik ga er niet dood van, tenminste dat hoop ik niet."

Hassan komt op 27 april in actie tijdens de marathon van Londen. Vorig jaar won ze daar bij haar debuut met een Nederlands record. Het zal moeilijk worden om die prestatie te overtreffen. "Het is altijd een bizarre wedstrijd", zegt de topatlete bij de NOS.

Bijzonder en eervol nieuws voor Sifan Hassan en Max Verstappen

3 maart 2025, 22:05

De tien nominaties voor de prestigieuze Laureus World Sports Awards zijn bekend en met Sifan Hassan en Max Verstappen dingen er twee Nederlandse topsporters mee naar de titel van sportvrouw en sportman van het jaar (2024). Per categorie zijn er vier andere namen waar de Nederlanders tegen 'strijden'.

"Daar komen de besten samen, de snelsten, de medaillewinnaars. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn. Wil iedereen het wereldrecord aanvallen of gaat iedereen rustig lopen? Ik ben gewoon benieuwd."

Wereldrecord

De olympisch kampioene op de marathon wil in ieder geval wel proberen het wereldrecord ooit te verbeteren, dat in oktober vorig jaar werd gevestigd door Ruth Chepngetich. In Chicago zette zij een tijd van 2:09.56 neer.

Hassan is gedreven, maar weet dat het een moeilijke opgave wordt. "Ik wil nog een keer mijn best doen. Als het lukt ben ik dankbaar, maar als het niet lukt dan maakt het niet uit", zegt ze. "Ik ben al olympisch kampioen en ik heb al in Londen gewonnen."

"Het is wel mogelijk", denkt de 32-jarige Nederlandse. "Misschien moet je er heel lang voor trainen, maar dan ben je ook trots. Als je heel hard hebt gewerkt dan wil je graag die voldoening."

'Overal pijn'

Dat trainen doet ze in Kenia en dat was aanvankelijk zwaarder dan gedacht. "De eerste drie weken hierwaren supermoeilijk omdat ik er na de Spelen in Parijs vier maanden uit ben geweest", legt ze uit. "Ik ben acht kilo zwaarder geworden. En elke keer als ik hier 16 kilometer loop, klim ik 200 meter en ga ik weer 200 meter omlaag. Dus het is heel moeilijk. De eerste week had ik overal pijn. Maar nu gaat het goed, lichamelijk."

Vier topmarathons

Mocht ze het wereldrecord daadwerkelijk breken, dan heeft Hassan ook alweer een volgend doel voor ogen: vier topmarathons lopen in een jaar tijd. "Ik wil dat gewoon echt", zegt ze. "Misschien in 2027, niet dit jaar of volgend jaar. Dit jaar wil ik echt rustig aan doen."

"Maar in 2027 of 2028 gaan we zien wat mogelijk is. Ik ga er niet dood van, tenminste dat hoop ik niet", zegt ze lachend.

Snelle tijden op de baan

Dit jaar wil ze naast de marathon ook snelle tijden lopen op de baan. "Op alle afstanden. Mijn hoofddoel is het lopen van een snelle 1500 meter." En een snelle 800 meter? "Wie weet... Ik ga het proberen."